ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић посетио Институт „Михајло Пупин“

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић посетио је данас Институт „Михајло Пупин“ у Београду и разговарао са руководством Института о институционалној подршци истраживању, иновацијама, трансферу знања и трансферу технологија.

Министар Ружић рекао је да је овај Институт један од најуспешнијих у Републици Србији и да је прави пример како научна истраживања и иновације имају примену у друштву и привреди, те да иновативна и техничка решења Института лако налазе свој пут на домаћем и светском тржишту.

Министар је истакао да ће учинити све да се пронађу адекватна решења за проширење просторних капацитета овог Института.

Директорка Института др Сања Вранеш представила је научни потенцијал Института и навела да Институт има пионирску улогу у Србији у истраживању и развоју у домену информационих и комуникационих технологија, електронике и аутоматике, као и у примени иновативних технологија, производа и услуга из ових области у индустрији и јавном сектору, како у Србији, тако и у иностранству. Институт „Михајло Пупин“ у последње две године, према речима директорке, запослио је више десетина младих научника.

Институт највећи део својих прихода, више од 90 одсто, остварује на тржишту Србије, региона и целог света, сарађујући са мрежом од преко 700 међународних партнера, како академских, тако и индустријских. Институт је, у доба пандемије Ковид 19 показао и изузетно истраживачко-развојну флексибилност и агилност, успевши да за нешто више од месец дана развије први домаћи респиратор, за шта су његови истраживачи и награђени медаљом председника Републике Србије

Први дигитални рачунар у југоисточној Европи, а пети у целој Европи, развијен је пре 60 година управо у Институту „Михајло Пупин“. Био је то легендарни ЦЕР-10
Иако је област деловања Института Михајло Пупин електроника, аутоматика, информационе и комуникационе технологије, што су доминантно такозване „мушке“ области, Институт има изузетно добру родну равнотежу, бољу него и у једној европској истраживачкој институцији у истом домену деловања, јер у Институту има готово 40 одсто истраживача женског пола, док је просек жена у ИКТ истраживањима измећу 5 и 15 одсто.

Институт „Михајло Пупин“, заједно са министром посетио је и државни секретар проф. др Ивица Радовић.

Loading