ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар просвете разговарао са представницима руских универзитета

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са руководством Санктпетербуршког рударског универзитета и Руског државног универзитета за нафту и гас „И. М. Губкин“.

Шарчевић је истакао да су споразуми који су јуче потписани између два руска универзитета и Универзитета у Београду и Универзитета у Новом Саду корак ка јачој академској и научној сарадњи две државе.

 Ово је сада много озбиљнија сарадња. Њен циљ је већа размена студената, професора, заједнички пројекти, посете и одређене заједничке евалуације квалитета. То је важно, јер мислим да је досадашња сарадња била недовољна. Циљ нам је да сарадња буде још боља јер ће то допринети не само научном, већ и привредном развоју наше земље, рекао је данас министар.

У Палати Србија данас су, у присуству министра просвете и градоначелника Београда Зорана Радојичића, потписани и меморандуми о сарадњи између Универзитета у Београду и Универзитета у Новом Саду са компанијом НИС а.д.

Градоначелник Београда Зоран Радојчић рекао је да жели да се Београд развија као „студентски град“ у који ће долазити што више студената из света.

Мислим да сви треба да радимо на томе да тај статус који је Београд некада имао поново развијемо. И у том смислу постоји основ за сарадњу са руским универзитетима, казао је он.

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић оценила је да ова два руска универзитета представљају важне партнере у процесу развоја иновација и комерцијализације научно истраживачких резултата.

Желимо да унапредимо и све видове наставних техника и практичну припрему студената за будуће професије, рекла је она.

Иванка Поповић је захвалила Министарству просвете које подржава сарадњу на међууниверзитетском нивоу и компанији НИС који подржава универзитетску заједницу у Србији.

Заменик генералног директора компаније НИС а.д. Вадим Смирнов изразио је задовољство што су меморандуми потписани у време посете председника Руске Федерације Владимира Путина.

Компанија НИС је препознала значај сарадње са образовањем. Сматрам да су резултати које имамо са универзитетима у Србији у последњих седам година конкретни, казао је он и додао да је НИС спреман да и даље развија ову сарадњу.

У име компаније НИС а.д. и Универзитета у Београду Меморандум су данас потписали  генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев и ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић, док су меморандум између компније НИС и Универзитета у Новом Саду потописали Тјурдењев и ректор Универзита у Новом Саду Дејан Јакшић.

Loading