ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Ружић честитао академцима Дан студената

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић честитао је данас свим студентима у Србији Дан студената, који се обележава 4. априла  у знак сећања на велике демонстрације које су београдски студенти организовали на тај дан 1936. године због нарастајућег фашизма у Европи.

Тада је током протеста убијен студент права Жарко Мариновић.

И тада и сада студенти су били покретачи напретка и носиоци идеја које мењају свет. У време пандемије вируса корона студенти су показали и велики степен солидарности и одговорности, помажући старијим суграђанима у време ванредног стања и поштујући све епидемиолошке мере у студентским домовима и на факултетима. Студентски домови и факултети нису место трансмисије вируса. Због тога желим да се захвалим студентима и њиховим  професорима, као и ванаставном особљу“, рекао је министар.

Он је истакао да је један од циљева Владе Србије и ресорног министарства да Србија буде земља квалитетног образовања које је доступно за све, због чега се наставља улагање у све нивое образовања и ради на усклађивању законске регулативе са европским стандардима.

Овом приликом честитам свим студентима њихов дан  уз поруку да наставе да улажу у себе и своје знање, јер је знање највећи покретач  напретка. Наша је мисија је да свим студентима омогућимо студирање по највишим стандардима“, поручио је министар.

Он је навео и да је у току јавна расправа о изменама и допунама Закона о високом образовању, као и о Нацрту закона о студентском организовању, који у центар ставља студента а којим се по први пут у Србији уређује положај и финансирања студентских организација и дефинише начин и поступак избора за Студентски парламент.

Loading