ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Ружић честитао студентима 4. април

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић честитао је данас свим студентима, као и представницима студентских организација 4. април, Дан студената.

Министар је оценио да је данашњи дан прилика да се истакне значај и улога студената у друштву, који су увек били покретачка снага, носиоци просперитета и иновативних идеја.

Образовање и наука основа су сваког економског и друштвеног развоја. Држави су потребни млади људи који ће дати допринос у различитим сегментима нашег друштва“, навео је Ружић.

Он је додао да се у Србији спроводе реформе на свим нивоима образовања чији је циљ, између осталог, и модернизација образовног процеса.

Стратешки приоритет Србије је квалитетно образовање на свим нивоима,  као и повећање доступности образовања. Наша мисија је да свим студентима омогућимо квалитетне услове за студирање, због тога проширујемо капацитете студентских домова, али и инвестирамо у нове објекте високошколских установа“, рекао је Ружић.

Министар је подсетио да су прошле године усвојене измене и допуне Закона о високом образовању, као и да је Србија први пут добила Закон о студентском организовању, који у центар ставља студента.

Веома сам поносан на сарадњу коју смо до сада остварили са представницима студената и студентским организацијама, што је посебно дошло до изражаја приликом припреме закона који се односе на област високог образовања“, навео је министар.

Дан студената обележава се 4. априла, у знак сећања на велике демонстрације које су београдски студенти организовали на тај дан 1936. године због нарастајућег фашизма у Европи. Тада је током протеста убијен студент права Жарко Мариновић.

Loading