ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Ружић и менаџмент компаније МТУ у Ваздухопловној академији

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и делегација компаније МТУ на челу са чланом Управног одбора компаније МТУ Михаелом Шрајегом и директором „MTU Maintenance Serbia“ Раинером Бекером, посетили су  Ваздухопловну академију у Београду која ће, по дуалном моделу образовања, школовати кадар за рад у фабрици.

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да у развојном смислу наш Национални модел дуалног образовања показује изузетне резултате у области ваздухопловства, индустрији која представља сам врх технологије у Европи. „Развили смо 11 нових дуалних образовних профила на нивоу средњег образовања који испуњавају стандарде Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја (ЕАСА) и основали у мају Високу школу струковних студија ваздухопловне академије у Београду, која ће прве студенте ће примити већ од октобра“, рекао је министар и додао да је  план да у наредне три године буде уписано 216 студената на основним и 144 на мастер студијама.

С обзиром да дуални модел образовања подразумева и учење кроз рад, до сада држава је уложила преко 70 милиона динара у реконструкцију и опремање Ваздухопловне академије у Београду, а у току су и радови на реконструкцији дела тренинг центра намењених потребама МТУ-а. Вредност радова износи 191 милион динара, а вредност опреме која ће бити инсталирана додатних 2,9 милиона евра.

Tакође, за потребе одвијања практичне настава и на нивоу средњег и на нивоу високог образовања, Република Србија је преузела Тренинг центар Ваздухопловне академије у Вршцу, чиме је он постао део система формалног образовања и место где ће наши ученици и студенти стицати практична знања и праксу. Циљ ових улагања је да се нашим ученицима и студентима омогући да своје стручне компетенције стичу у истим условима, а у неким сегментима и бољим од оних које имају њихови вршњаци у најразвијенијим земљама Европе“, рекао је Ружић.

 Директор „MTU Maintenance Serbia“ Раинер Бекер рекао је да је претходних година МТУ интензивно сарађивала са Ваздухопловном академијом.

Наша интензивна и успешна сарадња у претходне две године, омогућила је да Ваздухопловна академија, поред програма за одржавање ваздухоплова, развије и нове програме за одржавање авиомотора“, рекао је он и изразио уверење да ће успешна сарадња те компаније и Ваздухопловне академије бити настављена и убудуће.

 

 

Loading