ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Ружић на састанку министара Западног Балкана посвећеном оснаживању веза региона и ЕУ у области образовања и обука, истраживања и иновација

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је данас да су Влада Србије и ресорно Министарство у претходном периоду спровели значајне реформе у области науке и истраживања како би се постигла изврсност и утицај на економски развој земље.

Обраћајући се у уводном делу министарског скупа посвећеном Агенди Западног Балкана у области иновације, истраживања , образовања, културе, омладине и спорта („Western Balkans Agenda on Innovation, Research, Education, Culture, Youth and Sport) министар Ружић је подсетио да је изменом законске регулативе промењен начин финансирања науке чиме је омогућена комбинација пројектног и институционалног финансирања.

Министар је додао да је конкретан корак у реформама направљен усвајањем Закона о фонду за науку, Закона о науци и истраживањима, као и расписивањем више јавних позива за младе истраживаче.

Он је оценио да су пред комплетним регионом Западног Балкана исти изазови када је реч о истраживању и иновацијама, одливу мозгова, повезивању науке и индустрије, као и обезбеђивању додатних улагања у област истраживања и развоја.

Према његовим речима, одговор на ове изазове налази се у интензивирању сарадње региона са Европском унијом.

У том смислу Србија подржава Агенду за Западани Балкан која се односи на иновације, истраживање, образовање, културу, омладину и спорт“, рекао је министар Ружић.

Осим министра образовања земаља Западног Балкана на скупу који је одржан онлајн говорила је и Европска комесарка за иновације и истраживање, културу образовање и младе Марија Габријел која је представила своју визију дугорочне стратегије сарадње ЕУ и Западног Балкана.

Међу говорницима је био и државни секретар у Министарству образовања и истраживања Немачке Томас Рахел (Rachel).

Loading