ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Ружић на свечаној академији „Похвала Доситеју“

Министар просвете Бранко Ружић обратио се вечерас на свечаној академији  „Похвала Доситеју“, која је организована у знак сећања на великог просветитеља и првог српског министра просвете Доситеја Обрадовића.

„Доситеј Обрадовић је својим радом поставио дубоке и чврсте темеље модерне српске културе и просвете. Између осталог, творац је идеје да се књиге пишу на народном језику, како би биле разумљиве свима који тим језиком говоре и како би биле средство ширења знања и просвећености једног народа, ма где се он налазио“, рекао је министар.

Он је додао да је Доситеј безрезервно  веровао у свој народ и сматрао да треба да крене путем просвете, науке, развоја школа и поштовања знања и истицао да су просвета и наука основ напретка.

„За њега су од највећег значаја били љубав према истини и правди, борба против заблуда и незнања. Због свих тих разлога његово име уважавало се и тада и сада“, рекао је Ружић.

Он је навео, одлучено је и да се у школама додатна пажња посвети његовом делу и порукама, који су посебно важне за младе генерације.

Од школске 2021/22 године установљен је „Доситејев дан“, односно Дан сећања на Доситеја Обрадовића. На иницијативу Задужбине „Доситеј Обрадовић“, као Дан сећања обележава се дан његове смрти.

„Данима посвећеним Доситеју  у школском програму стварамо простор и дајемо шансу ученицима и професорима да буду креативни и створе своје ново дело“. Томе нас учи и Доситејева мисао да је „ блажен и богат само онај који за добро читавог друштва ради и после себе лепо име оставља“, рекао је министар.

Такође, Задужбина „Доситеј Обрадовић“ од 10. до 30. априла обележава „Доситејеве дане“ посвећене овом великану писмености, образовања, знања, верске толеранције, моралности, доброчинства.

Како је рекао министар, људске и хумане вредности, међусобно поштовање, значај знања и учења, поштовање правила и демократске културе, међу којима највећи значај имају толеранција и уважавање различитости представљају основу савременог и уређеног друштва.

„То је оно што морамо имати на уму сваког дана, као и просветитељске идеје Доситеја Обрадовића. Оне су непролазне вредности, а његова личност и дело за нас су стално надахнуће и подстицај да константно радимо и унапређујемо образовање у Србији“, рекао је он.

 

Loading