ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Ружић најавио нова улагања у студентске домове

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас да се никада више и озбиљније није приступало унапређењу ученичког и студентског стандарда и најавио је да ће у оквиру Пројекта „Студентско становање“ бити уложено 48 милиона евра у изградњу нових или реконструкцију постојећих студентских домова у Србији.

Министар је током пријема бруцоша у Студентски дом „Карабурма“ рекао  да се најпре планира изградња новог објекта у оквиру комплекса „Студентски град“ на Новом Београду са 1.000 места за смештај студената, као и завршетак студентског дома у Нишу са 400 места.

Ову годину користимо за припрему, а на пролеће 2022. би требало да буде расписан урбанистичко-архитектонски конкурс за Студенстки град, након чега следи припрема пројекта за реализацију, односно, израда пројектно-техничке документације за нови објекат, добијање свих дозвола и избор извођача радова“, објаснио је Ружић.

У оквиру друге фазе пројекта „Студентско становање“ план је да буде изграђена нова зграда у оквиру студентског кампуса у Новом Саду и реконструисан Студентски дом „Карабурма“.

Студентски дом Карабурма од када је изграђен 1978. године није озбиљније реновиран. План је да у реконструкцију овог објекта уђемо након што буде завршена изградња нове зграде у Студентском граду, као бисмо могли да раселимо студенте Карабурме и створимо услове да реконструкција почне“ рекао је министар Ружић.

Пројекат „Студентско становање“ биће реализован од 2022. до 2026. године и финансиран кредитним средствима Развојне банке савета Европе – ЦЕБ са 32 милиона евра, док ће учешће Републике Србије бити 16 милиона евра.

Loading