ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Ружић потписао споразуме o сарадњи Србије и Египта у области образовања 

Председник Републике Србије Александар Вучић приредио је данас свечани дочек испред Палате Србија за председника Египта Абдела Фатаха ал Сисија, који борави у званичној посети нашој земљи.

Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Египта Абдел Фатах ал Сиси потписали су данас Заједничку декларацију о успостављању стратешког партнерства између Рeпублике Србије и  Арапске Републике Египат.

У присуству председника Републике, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и египатски министар спољних послова Самех Хасан Шукри Салим,  потписали су  Програм сарадње између Владе Републике Србије и Владе Арапске Републике Египат у области високог образовања за период 2022-2025. године и Извршни програм у области образовања између Владе Републике Србије и Владе Арапске Републике Египат.

Данашњи билатерални програми нас обавезују на још интензивнију сарадњу, један у области доуниверзитетског образовања и други у области високог образовања. Захваљујући првом, сарађиваћемо више у реформи основног и средњег образовања, више се упознавати и учити једни од других, а на основу другог, омогућићемо директне сарадње факултета, института и установа високог образовања, већу мобилност и студената и запослених, заједничко учешће у међународно подржаним пројектима и заједничка истраживања, рекао је Ружић.

Он се  захвалио се на понуђеним стипендијама српским држављанима и  навео да је Србија тренутно домаћин четири студента из Арапске Републике Египат који студирају на факултетима Универзитета у Београду

Сигуран сам да ћемо даљом сарадњом и број ових стипендија увећати, навео је он и додао да ће у наредном периоду заједнички сарађивати на имплементацији Споразума из 2010. у области науке и технолошког развоја.

На данашњој церемонији потписано је више споразума о сарадњи две земље у различитим областима.

Loading