ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Ружић са будућим бруцошима Правног факултета

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић  посетио је данас Правни факултет Универзитета у Београду, где су будући бруцоши полагали пријемни испит за упис на овај факултет.

Правни факултет је у самом врху српског и европског високог образовања у области права и правних наука. О томе најсликовитије говори изузетно интересовање младих за студије на овом факултету и у условима  све веће конкуренције.  Ове године, укупан број места за будуће студенте прве године на овом факултету је 1400, док ће држава финансирати студије њих 600, рекао је  Ружић.

Он је навео да је Правни факултет у Београду био покретач и носилац прогресивних идеја и да је изнедрио стручњаке, који данас, као у свим протеклим годинама, заузимају висока места у државним институцијама, правосуђу, политици, дипломатији и науци.

Говорити о историји и традицији београдског Правног факултета значи  говорити о развоју науке и образовања , рекао је Ружић.

На Универзитету у Београду опредељено је укупно 15.053 места, а број пријављених  кандидата је 19.591 на свим факултетима.

Министар је истакао да је задовољство  видети да сваке године има велики број пријављених кандидата за студирање на најстаријем и највећем универзитету у Републици Србији“.

То је потврда квалитета рада факултета и професора. Морам да додам да и у другим универзитетским центрима постоји интересовање за студирање, посебно на атрактивним студијским програмима. Наш заједнички задатак је да стално проверавамо и унапређујемо квалитет рада на високошколским установама, и да своје стандарде стално усаглашавамо са стандардима европског образовног система, навео је Ружић.

Ове године, донета је одлука да се из буџета Републике Србије финансира укупно 36.626 будућих бруцоша, од тога Влада Републике Србије  финансираће 29.790 места, а Покрајинска влада 6.836.

Министар је истакао да од ове академске године, држава, по први пут финансира и студије за школовање 119 студената на мастер струковним студијама.

Полагање пријемних испита на факултетима траје од 27. јуна до 1. јула, а објављивање резултата најкасније до 4. јула 2022. године.  Објављивање коначне ранг-листе је најкасније до 11. јула, а упис на факултете је након објављивања коначне ранг-листе Универзитета од 11. до 15. јула 2022.године.

У другом, септембарском уписном року пријављивање кандидата је 1. и 2. септембра, а полагање пријемног испита је 5. и 6. септембра. Објављивање коначне ранг листе је најкасније до 12. септембра, док је упис од 12. до 15.септембра 2022. године.

Loading