ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Ружић са ученицима школе за оштећене слухом и наглуве „Стефан Дечански“

Први потпредседник и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић посетио је данас Школу за оштећене слухом и наглуве „Стефан Дечански“ у Београду, која је у оквиру пројекта Еразмус „Моје руке су огледало моје култура“ домаћин школама за ученике са оштећеним слухом из Турске, Грчке, Италије и Северне Македоније. Школа, ове године прославља 125 година и представља је највећа и најстарија установа овог типа у Србији и региону. Школу похађа 270 ученика из целе Србије, који су смештени у Дому-интернату за децу и омладину са оштећењем слуха, који је у оквиру школе. Министар Ружић је истакао да је образовање право које гарантује Устав сваком грађанину наше земље и да је обавеза ресорног министарства да то право реализује на најбољи могући начин.
Желимо да створимо квалитетне услове за наставу и дамо подстицај наставном кадру за развој свих школа. Мало је рећи да сам срећан и поносан што се кроз примере као што је ова школа можемо уверити да и деца којој морамо прићи са посебном пажњом и врло посвећено, стичу итекако добро образовање“, рекао је министар.
Он је посебно похвалио руководство школе и наставнике због додатних напора који улажу, како би уважили све потребе појединаца и како би у сарадњи са породицама ова деца активно партиципирала у ужој и широј социјалној заједници.
Верујем да ће међународна сарадња у оквиру овог пројекта, као и размена искустава међу овим школама бити од додатне помоћи“, навео је министар Ружић и пожелео добродошлицу гостима, као и угодан боравак.
Пројекат „Моје руке су огледало моје култура“ почео је 1. септембра 2020. и траје до 31. августа 2022. године. Главни циљеви пројекта су примери добре праксе кроз помоћ, подршку и оснаживање породица са децом са сметњама у развоју, размена искустава и примера добрих пракси, између партнерских школа, културолошка размена, као и промовисање значаја и употребе националних знаковних језика земаља учесница.
Loading