ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар са мађарским колегом о законским прописима

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас у Нишу са Золтаном Балогом, министром за људске ресурсе Републике Мађарске.

Теме састанка биле су: реформа оразовања, законски прописи, дуално образовање на факултетима, финансирање науке и размена студената.

„За нас, који смо на почетку прве фазе реформи образовног система, искуство Мађарске је драгоцено. Започели смо рад на изради платформе за нови системски закон који ће бити основ за даље измене законског оквира“, рекао је министар Шарчевић.

Министар Балог је детаљно упознао српског колегу са Законом о високом образовању, али и начином на који државни апарат, односно министарство, учествује у процесу доношења важних одлука у просвети.

На састанку је констатовано обострано задовољство када је реч о школовању мањина. „Желим да се захвалим на помоћи коју пружате нашим ученицима у Мађарској. Улагања у српске школе у Мађарској, попут улагања у Основну школу „Никола Тесла“ у Будимпешти, охрабрује нас на интезивнију сарадњу“, рекао је министар Шарчевић. Са друге стране, министар Балог је истакао спремност Мађарске да повећа број стипендија за студенте из Србије који желе да студирају у Мађарској.

Договорен је нови сусрет, на нивоу министарстава, у Будимпешти ради детаљније размене искуства о законским прописима у области просвете.

Loading