ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Шарчевић: Дипломе из Србије се не доводе у питање

Министар просвете, науке и технолошког развоја  Младен Шарчевић каже да се валидност факултетских диплома стечених у Србији не доводи у питање и да то не зависи од чланства Србије у Европској асоцијацији за обезбеђење квалитета у високом образовању (ЕНQА). Он наводи да је бившу Комисију за акредитацију и проверу квалитета (КАПК), ЕНQА ставила из пуноправног чланства у чланство под „надгледањем“, јер то тело није било независно.

Раније смо имали Националини савет за високо и Комисију за акредитацију и проверу квалитета, која није била независно тело. Систем је промењен доношењем Закона о високом образовању 2017.године“, појашњава министар Шарчевић за Танјуг. Он наглашава да је оснивањем Националног тела за акредитацију (НАТ) створено потпуно независно тело, да пријаве за акредитацију високошколских установа не иду више Министарству просвете већ НАТ-у, уплате за акредитацију такође директно том телу. НАТ има свој Управни одбор  Етички одбор, а у оквиру тог тела формирана је нова Комисија за акредитацију и проверу квалитета (КАПК).

Министарство је само на почетку дало логистику подршку НАТ-у и има право да посматра шта се дешава у том сектору. Немамо право да се мешамо директно и то јавност мора да зна“, навео је министар. Истиче да је недавно НАТ имао проверу четворочлане комисије рецензената ЕНQА, да су одржани састанци са директором НАТ-а, члановима КАПК, члановима УО, са ректорима, деканима факултета, представницима Министарства просвете.

Стекли су утисак да је НАТ направљен по европским стандардима, да су независни и да њихов развој иде у добром правцу“, истакао је он. НАТ је, наводи министар, филтер за квалитет, али и за број високошколских установа и државних и приватних. Урађено је, како каже, много добрих ствари што се тиче акредитације. Сенку на добар рад НАТ-а недавно су бацили написи у појединим медијима да проф. Неда Бокан, бивша председница КАПК, и чланица те Комисије проф. Верка Јовановић прекршиле етички кодекс и омогућиле да Јовановићева, иако запослена на једном приватном универзитету, буде известилац у процесу акредитације једног факултета тог универзитета. Министар Шарчевић каже да је од председника УО НАТ проф. Симе Аврамовића и директора НАТ проф. Јелене Кочовић тражио извештај о томе. Подсећа да Министарство има своје представнике у УО НАТ и да имају правио да затраже извештај.

То је лоша ситуација у раду новог тела. Инсистирао сам да се прво истражи, да се провери да ли је све урађено у законским оквирима, па да се сазове Етичка комисија и да се тај члан осуди и изрекне му одређена мера“, навео је министар. Понавља да Министарство не може да се меша у рад независног тела, али да може преко својих чланова у УО да инсистира на преиспитивању “неких ствари“.

Знам да су десетине и десетине добро урађених ствари, ово је прва мала сумњива ствар, која може и треба да се испита, али не може да се подигне на ниво узбуне да су млади људи у Србији у проблему, навео је он.

Наглашава да је Србија постала јуче пуноправни члан Европског оквира квалификација (ЕОК), чиме су створени услово да се дипломе из Србије аутоматски признају по европском моделу.

Са Кином сада радимо директно признавање диплома за средње школе и факултете и то ће у априлу бити потписано. То говори да су дипломе из Србије стабилне и валидне, закључио је министар.

Loading