ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Шарчевић и амбасадорка Словачке разговарали о сарадњи у области образовања и иновација

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и амбасдорка Словачке у Србији Дагмар Репчекова оценили су данас током разговора у Београду да постоји велики простор за проширење сарадње две земље, пре свега, у области образовања и иновација.

Можемо се укључити у сарадњу на свим нивоима, казао је министар Шарчевић и додао да је циљ Србије да привуче што више страних компанија у којима ће млади моћи да раде и остану у земљи.

Он је казао да у том циљу Министарство ради и на промени модела стипендирања.

Радићемо и на повећању броја стипендија. Осим тога,  после увођења дуалног образовања у средње образовање, дуално ћемо проширити на високо образовање. То је у интересу младих људи, навео је Шарчевић.

Амбасадорка Словачке изразила је велико интересовање за Научно технолошки парк у Београду, као и Фонд за иновациону делатност.

Она је казала и да је Словачкој потребно 70.000 ИТ стручњака и нешто више од 5.000 лекара, као и да у Словачкој ради 16.500 Срба.

Према њеним речима, у мају 2019. године у Бачкој Паланци биће организован сусрет студената на којима ће теме бити модерна технологија, иновације и стартапови.

Loading