ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Шарчевић и градоначелници Ниша и Чачка потписали споразуме о спровођењу пројекта Технопарк Србија2“

У Министарству просвете, науке и технолошког развоја данас су потписани споразуми о спровођењу пројекта “Технопарк Србија 2 – подстицање извоза кроз развој технолошких паркова”, којим се предвиђа пренос модела, знања и искуства Научно-технолошког парка Београд (НТП Београд) у Ниш и Чачак.

Споразуме су потписали министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и градоначелници Ниша и Чачка Дарко Булатовић и  Милун Тодоровић.

Министар Шарчевић оценио је да је реч о значајном догађају и подсетио је да је Влада Србије посвећена стварању услова за развој економије засноване на знању.

Обавеза свих нас је да створимо  услови да млади људи у својим градовима могу да остваре своје идеје и развијају своје стартап компаније. Млади ће кроз пројекат добити потребна знања и вештине за убрзан развој иновација и излазак на светско тржиште. Oчекујемо да технолошки паркови у Нишу и Чачку имају једнако добре резултате као овај у Београду, казао је министар.

Споразуми су део Меморандума, потписаног крајем 2019. године између Владе Швајцарске Конфедерације и Владе Републике Србије о имплементацији овог пројекта, којим ће швајцарска влада у наредне четири године донирати 3,75 милиона швајцарских франака за подршку даљем развоју иновација и ширење мреже научно-технолошких паркова у Србији.

Пројекат се надограђује на претходни, који је, такође, финансирала швајцарска влада,  а уз чију подршку је успостављен и развијен први функционални научно-технолошки парк у Србији – Научно-технолошки парк Београд, у коме се сада развија више од 70 стартап и технолошко развојних компанија.

Захваљујући постигнутим резултатима, пренос модела НТП Београд у Ниш и Чачак за развој научно-технолошких паркова у овим регионима, допринеће унапређењу иновационог екосистема Србије стварајући услове за развој нових технолошких компанија, нова запошљавања и повећање извоза иновативних производа и услуга из Србије.

У оквиру новог пројекта, биће успостављена и посебна шема pre-seed финансирања (обезбеђивање почетног капитала) за стартапове у најранијој фази развоја, што ће резултирати оснивањем и развојем 100 нових стартап компанија у Београду, Нишу и Чачку. Старатаповима ће током пројекта, такође, додатно бити пружена и подршка у области права интелектуалне својине, захваљујући сарадњи Швајцарског савезног института за интелектуалну својину (ИПИ) и Завода за интелектуалну својину Републике Србије.

Кроз различите обуке и подршку ментора, те јачање подршке у раној фази развоја, пројекат ће допринети даљем повећању броја стартапова и иновативних технолошких компанија подржаних од научно-технолошких паркова у Београду, Нишу и Чачку. 

Loading