ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Шарчевић и Ружић разговарали са представницима репрезентативних синдиката из области предшколског образовања

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарали су данас са представницима три репрезентативна синдиката запослених у предшколском образовању и васпитању о побољшању њиховог материјалног положаја.

Министар просвете истакао је да је важно да се пронађе праведно и одрживо решење за запослене у предшколском образовању и васпитању, као и да је овај састанак први корак ка томе.

Он је указао на значај предшколског образовања на даљи ток образовања.

Квалитет  образовања се управо мери тим раним почетком школовања деце. Осим тога, питање обухвата деце у предшколском узрасту је политика државе и цивилизацијска  обавеза, казао је Шарчевић и додао да је нови концепт предшколског програма „Године узлета“ који треба да почне да се сукцесивно примењује од 1. септембра оцењен као један од најбољих у Европи.

Представници синдиката се, између осталог, залажу да се предшколско образовање и васпитање финансира из републичког буџета јер све локалне самоуправе немају једнака материјална средства због чега се, како наводе, налазе у лошијем положају у односу на колеге из основног образовања.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да би решење могло бити да се кроз додатне транше уклони несразмера у локалним самоуправа где постоји недостатак средстава и да се наменски уплате средства за потребе предшколских установа.

Састанку је присуствовала и помоћница министра просвете за предшколско и основно васпитање и образовање Весна Недељковић и в.д помоћника министра финансија Дарко Комненић.

Loading