ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Шарчевић обишао образовне установе у Рачи и Крагујевцу

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић обишао Основну школу „Карађорђе“ у Рачи и истакао да се школа добро припремила и организовала за спровођење  пробног завршног испита. 

Оно што ми  јако драго, да школа поштује све препоруке Министарства у вези са спровођењем пробног завршног испита, што се тиче распоређивања деце, припреме наставника за дежурства  – рекао је министар. Он је додао да ученици осмог разреда сутра полажу пробни завршни испит у школи решавањем теста из математике, док су данас преузели тест за српски, односно матерњи језик и  комбиновани тест. Он је напоменуо да се тестови не оцењују, већ да ученици имају прилику да виде какав ће тип задатака бити на завршном испиту.

Министар Шарчевић је истакао да се у школи успешно спроводе и различити пројекти, те да је матична школа, као и истурена одељења, опремљени рачунарском опремом и интернетом. У овој школи је организован и обогаћен једносменски рад, а Министарство је издвојило и финансијска средства за замену столарије у три издвојена одељења школе.

После обиласка основне школе у Рачи, министар је посетио Другу Крагујевачку гимназију, где је одржао састанак са директорима основних и средњих школа са територије Крагујевца. На састанку је разговарано о спровођењу мале и велике матуре, наставку реформи, као и о улагању у образовање и инфраструктуру образовних установа.   

Он је предочио и да ће у овој Гимназији, од септембра, у оквиру реформе гимназија, које спроводи Министарство, бити уведено и ново одељење за ученике са посебним способностима за сценску и аудио визуелну уметност. По завршетку овог смера  ученици ће бити добро припремљени за наставак високог образовања – студирање на различитим одсецима уметничких факултета, али им неће бити ускраћена проходност и на студијске програме из сродних или сасвим других области.

Министар Шарчевић заједно са градоначелником Радомиром Николићем  и представницима факултета су обишли локацију за изградњу зграде Филолошко-уметничког факултета (ФИЛУМ) Универзитета у Крагујевцу. Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу основан је 2002. године и од тада ради у неадекватним условима, закупом простора на различитим локацијама, у више објеката на другим факултетима, средњим и основним школама.

Министар Шарчевић је нагласио да је један од приоритета Министарства улагање и у инфраструктуру у високом образовању.

Нама је приоритет да 95 милиона евра инвестирамо у инфраструктуру у високо образовање. У Крагујевцу завршавамо и студентски дом са 445 места, што је сасвим довољно за потребе овог универзитетског центра , навео је министар. 

За потребе изградње зграде ФИЛУМ-а град Крагујевац је определио плац површине 1,55 хектара у универзитетском кампусу.

Факултет се састоји из три одсека – Одсек за филологију, Одсек за музичку уметност и Одсек за примењену и ликовну уметност и три аутономна центра – Центар за научноистраживачки рад, Центар за српски као страни језик и Медијски центар.

Loading