ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Шарчевић отворио нову зграду Дома ученика средњих школа у Чачку

Чачански средњошколци добили су нову зграду ученичког дома коју је данас свечано отворио министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Шарчевић је истакао да је улагање у боље услове за рад и живот ученика инвестиција у будућност наше земље.

Упоредо са реформом образовања, стварамо услове које ће новим генерацијама омогућити да достигну свој потенцијал, да имају где да уче, али и да се друже, да се развијају. Ми ћемо увек бити ту да их подржимо и пружимо све што им је потребно. Њихова жеља за успехом нама ће дати енергију да у томе и успемо, рекао је Шарчевић.

Министар је захвалио локалној самоуправи Чачка што је бесплатно уступила 27 ари земљишта на којем је изграђен нови дом.

Он је истакао да су локалне самоуправе важан партнер Министарству просвете у унапређењу образовног система, наводећи као пример бројне донације рачунарске опреме за школе широм Србије.

Изградња новог објекта Дома ученика средњих школа Чачак финансирана је средствима Банке за развој Савета Европе (ЦЕБ) на основу Оквирног уговора о зајму закљученим са Републиком Србијом у оквиру Пројекта „Образовање за социјалну инклузију“.

Укупна уговорена вредност радова по закљученим уговорима износи 171 милион динара, док је укупна вредност опремања намештајем 17,3 милиона динара.

Дом ученика средњих школа у Чачку је расписао Конкурс за пријем на смештај и исхрану за школску 2018/19. годину за 200 корисника, међутим како је било велико интересовање ученика изузетно лошег материјалног стања Министарство просвете је одобрило проширење капацитета за још 13 места.

Министар је претходно обишао Основну школу „Др Драгиша Мишовић“ у којој су потписани уговори о донацији 38 рачунара Ротари клуба за ту школу и основне школе „Свети Сава“, „Милица Павловић“ и „Танаско Рајић“.

Ротари је обезбедио 500 рачунара који ће бити распоређени по школама и на томе им неизмерно хвала. Наставићемо да радимо на опремању школа, да мењамо инсталације, уводимо интернет, обезбеђујемо компјутере. Није могуће да све то урадимо из буџета и зато велику захвалност дугујемо локалним самоуправама и компанијама које нам у томе помажу, нагласио је министар.

Шарчевић је обишао и Институт за воћарство Чачак који се бави истрaживaњем и eкспeримeнтaлним рaзвojем у биoтeхничким нaукaмa, а који запошљава 17 доктора наука и један је од водећих научно-развојних института у региону.

Шарчевић је са представницима Института разговарао о постигнутим резултатима научних тимова института, као и о плановима за наредни период.

Циљ нам је да у новембру промовишемо нови Закон о фонду за науку. Закон предвиђа да се привреда, Министарство просвете и друга министарства укључе са много већим средствима. Тиме ћемо наставити да нам у фокусу буде знање и паметни људи. Желимо да младим људима шансо да се баве креативним послом, рекао је Шарчевић.

На пољу селекције и оплемењивања воћака Институт за воћарство у Чачку је за седам деценија постојања произвео близу 200.000 хибридних сејанаца од чега је издвојено преко 200 перспективних хибрида.

Комисије Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за признавање сорти и подлога признале су и увеле у регистар 43 сорте различитих врста воћака.

Сoртe шљивe Чaчaнскa рoднa, Чaчaнскa лeпoтицa, Чaчaнскa нajбoљa, Вaљeвкa и Пoзнa плaвa, сa eксклузивним прaвoм рaзмнoжaвaњa, ушлe су у сoртимeнт рaзвиjeних eврoпских зeмaљa. У Немачкој су сорте шљиве Чачанска родна и Чачанска лепотица заступљене са 60 одсто у сортименту шљиве, док се сорта Чачанска најбоља користи као родитељска сорта за стварање великог броја нових сорти.

Збoг изузeтнoг квaлитeтa лицeнцoм зaштићeнe и сoртa jaбукe Чaдeл, кao и сoртa вишњe Шумaдинкa.

Loading