ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Шарчевић посетио Институт „Михајло Пупин“

Финансирање науке је један од приоритета Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а то ће се остаривати кроз комбиновани модел, институционалног и пројектног финансирања, рекао је министар Младен Шарчевић приликом обиласка Института Михајло Пупин.

Директорка Института Сања Врањеш упознала је министра са пројектима на којима ради та установа. Носећи Михајлово име трудимо се да копирамо његову филозофију, а то значи да наука има смисла само ако има примену на тржишту, рекла је директора. „Институт Михајло Пупин очекује приход у 2016. години од 30 милиона евра, а 30 одсто прихода зарађује од извоза.„ Када је реч о Србији највише сарађујемо са ЕПС-ом, ЈП Путеви Србије, Министарством финансија, водопривредом, МУП-ом, војском, НИС-ом, контролом лета, аеродромом Никола Тесла и многим другима”, објаснила је директорка.

Оснивач и власник Института је Република Србија а бави се истраживањем и развојем у природно-математичким и техничко-технолошким наукама. Оно по чему се овај Институт издваја у односу на друге научно-истраживачке организације је то што су сва техничка решења са пројеката Министарства одмах пласирана на тржиште.

„Многи институти не могу да остваре ниво који има Институт Михајло Пупин. Ово је једна од најуспешнијих научних институција у југоисточној Европи, остварује велике приходе, ради за све системе и извозно је орјентисан“, исткао је министар.

           

Loading