ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Шарчевић присуствовао свечаној академији поводом 75 година постојања Гимназије у Босилеграду

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић  посетио је  данас Гимназију у Босилеграду, која обележава 75 година постојања. Том приликом министар  је разговарао и са потпредседницом Владе Републике Бугарске и министарком образовања и науке Магленом Куневом.  Сарадња у области образовања и науке , као и размена искуства из области реформе образовања биле су теме састанка.

„ Драго ми је што је јубилеј 75 година Гимназије повод да се састанемо и разговарамо о начинима унапређења сарадње“, навео је Шарчевић . Представљајући планове и реформу образовног и научног система, министар је рекао да би за Србију од великог значаја  могло да буде искуство Бугарске у процесу реформе, као земље чланице Европске уније.

Потпредседница Владе Кунева је предложила да се потпише споразум у области образовања и науке, како би сарадња између две земље била што конкретнија. Она је истакла да је њен кабинет вољан да на сваки начин помогне Србији у процесу реформе образовања и нагласила да је то веома захтеван пут.

„Нама је требало десет година да дођемо до консензуса о законима у области образовања и науке, али зато данас можемо рећи да имамо најбоља системска решења“, навела је  Кунева.

Министар Шарчевић и мнистарка образовања и науке Кунева у Центру за културу присуствовали су и Свечаној академији поводом јубилеја Гимназије.

„Задовољство ми је што сам данас овде са колегиницом из Бугарске. Видео сам добру школу, сјајне ученике. Трудићемо се да побољшамо квалитет образовања“ , рекао је министар, обраћајући се присутнима на Свечаној академији.

Директор школе Антон Тончев  поздравио је све присутне и представио  резултате рада, као и историјат школе.

Гимназија у Босилеграду је општег типа, коју похађа 204 ученика. Од школске 2014/2015. године у Гимназији настава се изводи и на матерњем бугарском језику.

Loading