ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Шарчевић разговарао са директором и ученицима Хемијско-технолошке школе из Суботице

Хемијско-технолошка школа из Суботице освојила је прву награду Европске фондације за обуку у категорији развоја предузетничких вештина код ученика за пројекат производње течног сапуна.Ово је прва и једина школа из Србије која је добила ово престижно признање.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас у Београду са директором школе Николом Матковићем, наставницима и ученицима Хемијско-технолошке школе из Суботице.

Ово што ви радите је врло перспективно. Ово је важна ствар за и школу и за Србију, оценио је Шарчевић и додао да млади морају да науче да више користе стечено знање.

Он је указао и на значај развоја предузетништва наводећи да је то изузетно важна тема пре свега за младе.

Посебно у средњим стручним школама, које ученицима треба да обезбеде знања која ће им омогућити да наставе школовање и стекну практичне вештине захваљујући којима ће моћи да се запосле, навео је министар просвете.

Шарчевић је казао да је потребно направити флексибилније моделе, односно да се кроз формално образовање омогући доквалификација младих, јер је пуна преквалификација спор процес.

Он је навео да је недавно у Берлину посетио Сименсов тренинг центар и најавио да је у плану да се у Суботици отвори такав центар.

Директор школе Никола Матковић рекао је да млади погрешно мисле да је за бизнис потребно много пара и да занемарују да је знање прави капитал.

Ученик Дарио Пиуковић објаснио је да ученичка компанија „Флеш“ има све што и права компанија – свој борд, менаџера.

Пиуковић који је директор производње задужен за праћење технолошког поступка производње течног сапуна казао је да у раду компаније учествује цео разред и да њоме руководи пет ученика.

Према његовим речима, предузетнички кабинет ученичке компаније има учионицу са клупама и таблом, док се с друге стране налази лабораторија са сировинама, машинама и свом неопходном опремом.

Ово је била добра прилика да видимо како све функционише у реалности, навео је Пиуковић.

Хемијско-технолошка школа учествовала је на конкурсу Европске фондације за обуку и освојила прву награду у категорији предузетништва. Награду је директору школе, Николи Матковићу, на свечаности у Бечу уручила европски комесар за запошљавање Маријана Тисен.

Европска фондација за обуку је огранак Европске комисије који је задужен за промоцију и унапређење образовања.

Loading