ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Шарчевић разговарао са председником Покрајинске владе Мировићем

Министар просвете, науке и технолошког развоја  Младен Шарчевић састао се  данас са председником Покрајинске владе Игором Мировићем, потпредседником покрајинске Владе и покрајинским секретаром за образовање, прописе, управу и националне мањине Михаљом Њилашем и покрајинским секретаром за високо образовање и научноистраживачку делатност Зораном Милошевићем.

На састанку одржаном у Новом Саду, у згради Покрајинске владе, разговарано је о остваривању непосредне сарадње од доуниверзитетског до високог образовања и науке. Договорено је и да се побољша рад школских управа са територије Аутономне покрајине  Војводине, да се води заједничка брига у вези са евалуацијом школа, да се обезбеди квалитетан избор руководиоца установа, као и посебна брига о образовању мањина.

Такође, договорено је да се побољша рад и повећа броја просветних инспектора на локалном нивоу, а било је речи и о финансирању науке на факултетима и институтима.

Министар Шарчевић је, на састанку сугерисао и да Покрајинска влада одреди саветнике који ће бавити промовисањем образовања уз рад.

Када су у питању пријемни испити на факултетима на језицима националних  мањина, министар Шарчевић је рекао да ће наведено питање бити решено увођењем државне матуре на чијем концепту активно ради Министарство просвете, науке и технолошког развоја са релевантним институцијама.

Председник Владе АП Војводина Игор Мировић предочио је министру Шарчевићу да ће Покрајинска влада до краја године усвојити трогодишњи план реконструкције образовно – васпитних установа на територији АП Војводина.

Министар Шарчевић подржао је напоре Покрајинске владе и обећао да ће Министарство просвете, науке и технолошког развоја помоћи у изради тог плана, као и обезбеђивању опреме за реновиране образовне установе.

На састанку је закључено, да постоји обострани интерес да се непосредна сарадња настави у свим областима образовања, науке и технолошког развоја. Састанку је присуствовала и државна секретарка у Министарству просвете науке и технолошког развоја Ана Марија Вишек.

Министар Шарчевић разговарао је, данас и са ректором Универзитета у Новом Саду проф. др Душаном  Николићем  у Ректорату Универзитета у Новом Саду. Састанку су присуствовали и проректори проф. др Саша Орловић , проректор за финансије и организацију, проф. др Биљана Абрамовић, проректор за наставу, проф. др Снежана Смедеревац, проректор за науку и проф. др Сања Стојановић, проректор за међународну сарадњу.

Министар Шарчевић посетио је и Матицу српску и састао се председником Матице српске проф. др Драганом Станићем и потпредседницима  проф. др Бранком Бешлин и проф. мр Ненадом Остојићем. Он је изложио заједнички пројекат Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства културе и информисања на заштити српског језика и књижевности. Министар Шарчевић је истакао и да Министарство просвете, науке и технолошког развоја активно ради на повећању фонда књига у школским библиотекама.

Министар  Шарчевић одржао је састанак и са руководиоцима Школских управа Нови Сад, Зрењанин и Сомбор, а разговарао је и са представницима Новосадске уније средњошколаца. Министар је у разговору са ученицима  истакао да је потребно да  укључе у она питања где треба да се питају, а то је, пре свега, евалуација педагошког стила рада учитеља и директора, као и да узму учешће у ученичким компанијама.

Loading