ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Шарчевић разговарао са представницима Српске православне цркве

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и чланови Синода Српске православне цркве разговарали су данас о свим важним питањима у области  доуниверзитетског образовања.

Посебно је било речи о статусу наставника верске наставе, као и могућностима које нуде нови реформисани планови и програми наставе и учења за гимназијско образовање и васпитање, обогаћени понудом изборних програма међу којима је и програм Религије и цивилизације.

Министар је нагласио, да је добра вест, да ће за велики број младих наставника, од наредне године, бити отворена могућност заснивање радног односа на неодређенио време, када се очекује престанак забране запошљавања у јавном сектору.

Наставници верске наставе,  као и други наставници, позвани су, да понуде у програмима за једносменски рад школе, активности које развијају однос ученика према културном и духовном наслеђу наше земље, као и садржаје важне за јачање васпитне функције школе, казао је министар.

Патријарх српски Иринеј и чланови Синода поздравили су намеру министра да заједничким деловањем и сарадњом допринесу неговању српског културног, духовног, етничког, језичког и верског идентитета „Срба у региону“.

На састанку је било речи и о актуелној ситуацији на Православном богословском факултету, а министар је подржао право Синода да утиче на избор предавача и декана тог факултета уз уважавање свих академских правила и поштовање Статута Универзитета и Закона о високом образовању.

Састанку су присуствовали и епископ бачки Иринеј, епископ крушевачки Давид, епископ шумадијски Јован као и секретар Синода Саво Јовић.

Loading