ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Шарчевић у посети Смедереву

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас у Смедереву са градоначелницом Јасном Аврамовић, директорима средњих стручних школа и представницима неколико  компанија из тог града.

Предствници „Хестила“, „ПКЦ-а“, „Кајзена“, „Метекса“ и „Хлеба и кифли“ указали су на недостатак одговарајућег радног кадра, како средњег стручног,  тако и кадрова инжењерске струке. Сматрам да у Србији има довољно талентованих људи који могу да одговоре потребама железаре. Међутим, нама недостају заваривачи, машински техничари, електричари, али и инжењери у области металургије”, рекао је Лиангси Ванг, извршни директор „Хестил Србија“, и истакао да ће се радо одазвати позиву за сарадњу са школама. Исти став имају и остале компаније.Турски инвеститор „Кајзен“ до лета планира да утростручи производњу па самим тим и запосли нове раднике, међутим иако у Смедереву има текстилна школа тој компанији недостају обучени  радници.

„Због тога смо били приморани о да отворимо Тренинг центар како би раднике обучили за рад на машинамa за шивење, паковање, пеглање. На тај начин смо решили део проблема али је јако тешко наћи текстилне инжењере”, истакла је Тамара Ребуцикас, директорка сектора са људске ресурсе компаније „ Кајзен“.

Управо због тога, план уписа у средње школе подразумеваће договор Министарства, локалних самоуправа, привреде и Националне службе за запошљавање, рекао је министар и позвао компаније које послују у Смедереву да се активно укључе у дуални систем образовања.

„Дуално образовање имаће посебно место у новом законском оквиру. Мислим да смо разбили фаму о томе да је то само и искључиво трогодишњи занат. Новим законима успоставићемо јасну везу између дуалног образовања у средњим школама и факултетима“, истакао је Шарчевић.

И градоначелница Смедерева нагласила је важност дуалног образовања у подесила да је и ранијих година локална самоуправа исказивала потребу за дуалним образовањем али да није наишла на разумевање.

„Драго нам је што, коначно, имамо министра који је препознао потребе привреде. Смедерево има потенцијал да у наредним годинама отвори нових 4.500 радних места, али нам требају радници који су оспособљени да још у току школовања раде”, рекла је Јасна Аврамовић.

Шарчевић је са извршним директором „Хестила“ обишао Техничку школу, школу која по традицији образује кадар  за привреду. Од 20.000 ученика који су завршили ову школу највећи број њих данас ради у привреди, а многи управо у „Железари“. Школа је опремљена свим неопходним кабинетима и радионицама како би ученици стекли потребна знања.

Током посете Смедереву министар, је такође, посетио Текстилно-технолошку и пољопривредну школу „Деспот Ђурађ“, вртић ”Сањалица” и одржао састанак са директорима предшколских установа, основних и средњих школа Браничевског и Подунавског округа. Том приликом упознао их је са радом на новим законима и истакао да су три закона већ спремна, укључујући и основни, кровни, Закон о основама система образовања и васпитања. Нови закони неће ограничавати број мандата директора али онај који нема резултате неће остати на том месту. Нови закони имају три циља, прво-квалитет образовања, други-аутономија и трећи- ефикасност извршне власти”, поручио је министар директорима и истакао да од њих очекује највећу помоћ јер су они најважније полуге система.

Loading