ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Шарчевић у Ваљеву

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Младен Шарчевић посетио је Град Ваљево и обишао Истраживачку станицу Петница, Ваљевску гимназију, Пољопривредну школу са домом ученика «Ваљево» и Основну школу «Десанка Максимовић».

Након посете Истраживачкој станици Петница, министар Шарчевић је оценио да је Петница бренд Србије и институција која негује истраживачки дух код младих. „С обзиром на то колики је значај Петнице у једном ширем смислу, на нивоу Европе, сматрамо да капацитет ове установе није довољан. У Министарству просвете, науке и технолошког развоја Петница ће имати одличног партнера. Петницу ћемо третирати као установу са посебним приоритетом и имамо намеру да направимо овакве установе у разним деловима Србије. Веома је важно да се деца баве науком и друже“, оценио је министар Шарчевић.

Након посете школама, министар Шарчевић је изразио задовољство затеченим стањем. «Школе које смо имали прилике да обиђемо су примерне. Ваљевска гимназија је институција од изузетног значаја и требало би да обезбедимо боље услове да се деца баве спортом. Разговарали смо и о Ваљеву као будућем центру за високо образовање и тај пројекат ћемо даље развијати. Пољопривредна школа има јако добар модел организовања, може послужити за пример и бити идеална наставна база многим пољопривредним школама у Србији. Капацитети и начин рада Пољопривредне школе у Ваљеву исти су као у развијеним земљама Европе. Учинићемо све да школа добије и неке нове сегменте“, рекао је министар Шарчевић. Он је истакао овом приликом да су високо образовани људски ресурси најважнији капацитет једне земље.

Министар Шарчевић је о дуалном образовању разговарао са градоначелником Града Ваљева Слободаном Гвозденовићем и његовим сарадницима. На састанку у Градској кући било је речи и о словеначком центру у Велењу за образовање кадрова машинске и техничке струке.

„Изузетна нам је част што смо имали прилику да разговарамо са министром Шарчевићем не само о дуалном образовању, већ и о примерима праксе из Словеније. Очекујем да ћемо убрзо имати веома конкретне резултате ове посете“, истакао је градоначелник Гвозденовић.

Током посете Ваљеву, министар Шарчевић је одржао и састанак са директорима средњих школа са подручја Колубарског и Мачванског управног округа.

Loading