ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар у посети Алексинцу: Основ напретка је квалитетан рад

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас у Алексинцу са председником те општине Ненадом Станковићем и обишао Основну школу ”Љупче Николић”.

Председник општине Алексинац  рекао  је да је образовање један о приоритета локалне самоуправе и да је за школство  у овој години издвојено 35% буџета општине. Станковић је указао да у последњих пет година ниједна школа није била у блокади јер се обавезе на време измирују.

”Много пројеката смо урадили последњих година. Међу њима су замене кровова, столарије, санација и изградња санитарних и мокрих чворова, док смо у неколико школа смо решили и проблем грејања”, рекао је Станковић.

Спољашње вредновање показало је да је ОШ “Љупче Николић” једна од 50 најбољих школа у земљи, истовремено школа је и добитник Светосавске награде за допринос образовању. Директор школе Топлица Петровић  је указао министру на нужност наставка радова на доградњи школе која је стала пре седам година. Министар је истакао да ће се нада да ће заједничким снагама, уз поштовање прописа, ускоро пронаћи решење.

“Јединица за управљање пројектима има обавезу да заврши све што је започела па и радове овде у Алексинцу. Јединица је на моју иницијативу добила новог директора. Верујем да ћемо убрзо покренути ствари са мртве тачке”, рекао је министар. Он је нагласио да је упркос чињеници да су у једном делу школе услови на ивици одрживости успеси ђака и колектив доказују да је квалитетан рад пресудан за напредак.

Одговарући на питања новинара у вези са петицијом за ревизију изучавања Дарвинове теорије еволуције у школама, Шарчевић је рекао да Министарство неће реаговати и мењати наставне планове и програме.

”Нисмо изнели научни став, већ просветни. Такође, јасно смо рекли да је  ревизија теорије  питање за научнике и да би за њено оспоравање морало да се научно докаже и да буде прихваћено од стране научне заједнице, не само наше већ и светске, јер се ради о светски прихваћеној теорији еволуције”, нагласио је министар.

Loading