ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар у посети Институту за кукуруз Земун Поље

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је данас посетио Институт за кукуруз Земун Поље и том прилико разговарао са директорком института Бранком Кресовић . Представници Института су истакли да је институт водећа установа у земљи у примени научно-истраживачког рада, која се бави стварањем, производњом и увођењем квалитетних хибрида кукуруза, сунцокрета, соје и пшенице за различите потребе и намене.

Министар је изразио задовољство што је у прилици да посети један од водећих института у земљи и региону и том приликом рекао да су они пример вишедеценијског квалитета и традиције. „Наши млади људи имају велику шансу да кроз рад института и његову посвећеност науци виде како се може бити тржишно конкурентан“, истакао je министaр.

„Наша визија је да будемо најбољи у земљи и региону, а великим улагањем у науку која је срце наше организације можемо да се похвалимо најквалитетнијим новим сортама које пласирамо на тржиште“,  рекла је директорка института Бранка Кресовић.

Програм научно-истраживачког рада се одвија у оквиру пројеката које реализују тимови истраживача и стручних сарадника а у Србији је признато више од 630 сорти кукуруза које долазе из лабораторија Института.  100 сорти признаје се у иностранству а на више од 400.000 хектара у свету се гаје сорте  кукуруза ове установе.

Данас се под ЗП брендом подразумева више од 700 хибрида кукуруза, осам сорти соје и шест озимих и стрних сорти жита и 130 хибрида кукуруза признатих у свету.

 

Loading