ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар у Сомбору и Апатину: оптимизација мреже школа у интересу ученика

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са представницима локалних самоуправа Западнобачког управног округа. „Резултати нам говоре да смо створили систем без система. Од Министарства се очекује да буде ефикасно, а руке су нам везане. Морамо мењати системска решења“, рекао је министар Шарчевић. Министар је саговорнике детаљно упознао са планираним законским изменама и истакао да је Министарство започело рад на обуци за директоре и смањењу оптерећења наставних програма.
Представници локалних самоуправа изразили су задовољство због посете министра и истакли спремност за сарадњу, нарочито када је реч о оптимизацији мреже школа. „Важно је да знамо шта ћете све мењати,  како би локални буџети на време могли да планирају средства за образовање“, рекла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.
„Оптимизација мреже школа мора бити пре свега у интересу ученика.  Тамо где школу чини један, два или четири ученика отвара се питање да ли је то у најбољем педагошком интересу за ту децу.  Такође,  при оптимализацији се мора водити рачуна о државном интересу, али и интересу националних мањина“, рекао је  Шарчевић.
На састанку са  директорима предшколских установа, основих и средњих школа Западнобачког округа, истакнуто је да је квалитет образовања циљ којем ће све бити подређено.  На крају посете Сомбору министар је обишао Основну школу „Братство и јединство“ .
Након Сомбора, министар је посетио Апатин и обишао гимназију „Никола Тесла“, Средњу грађевинску и дрвопрерађивачку стручну школу и Техничку школу са домом ученика.  Са диреткорима тих школа разговарао је о неопходности реформе гимназија и дуалном образовању.

Loading