ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић бруцошима уручио кључеве соба за смештај у студентским домовима

Уочи почетка нове студентске године у дому Kарабурма данас jе почела расподела соба за наjбоље рангиране бруцоше, уз поруку министра просвете науке и технолошког развоја др Срђана Вербића да држава треба да обезбеди већи броj места у домовима.

Расподела jе почела доделом кључева девоjкама и пет наjбоље рангираних студенткиња добило jе кључеве од министра Вербића.

„Желим да оправдате указано поверење и привилегију коју сте добили јер не могу сви да добију студентски дом и да својим радом задржите дом до краја“, рекао је министар Вербић.

Mеђу наjбоље рангираним студенткињама коjима је министар уручио кључеве су Нина Mаксимовић, коjа долази из Ваљева, а уписала jе медицину, Aнђела Брашић из Врњачке бање коjе ће студирати фармациjу и Kрагуjевчанка Eмилиjа Ракић.

Он је навео да у Србиjи недостаjе студентских капацитета, с обзиром да сваке године много студената остане без собе.

„Не желимо тако велику конкуренциjу, већ да сви они који студирају , а не само вуковци и одлични, имаjу лаган почетак, да се посвете учењу, а не борби за одређену собу или кревет „, рекао jе Вербић и изразио наду да ће у наредним годинама бити повећан капацитет студентског центра, а да у Чачку и Ужицу постоје нови домови.

Расподела соба за младиће почиње сутра

Oве године за дом jе конкурисало наjвише кандидата – 2.346, а примљено jе нешто више од 1.000 академаца.

Сви примљени су били одлични ђаци, рекао jе на свечаности директор установе Студентски центар Београда Mилован Петровић.

Oн jе навео да се у београдским студентским домовима дневно спрема око 25.000 оброка и да у њима борави 12.000 студената.

Смештаj у београдским домовима месечно кошта од 1.200 до 1.490 динара, а исхрана, доручак, ручак и вечера jе 5.210 динара . Београдски домови опремљени су читаоницама, бесплатним интернетом, спортским теренима, рекао jе Петровић и навео да jе безбедност станара на високом нивоу.

Loading