ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић и директор British Council-а потписали споразум о међународној сарадњи

Потписивање споразума 01У Београду данас је потписан међународни споразум о сарадњи у области унапређивања квалитета образовања у Републици Србији, развоја наставе енглеског језика и подизања капацитета запослених у образовном систему између Министарства просвете, науке и технолошког развоја и British Councilа. Овим документом две институције изражавају спремност за даље унапређење и подршку међународној сарадњи у области образовања између Републике Србије и Велике Британије.

Споразум омогућава лицима која имају одговарајуће образовање у складу са Правилником о врсти и степену образовања наставника и стручних сарадника у основној школи, а нису наставници енглеског језика, да уколико поседују неки од међународно признатих сертификата (између осталих и сертификата British Councilа) изводе наставу енглеског у прва четири разреда основне школе.

Поред тога, Споразумом Министарство званично акредитује програме стручног усавршавања које организује British Council и омогућава наставницима, васпитачима и стручним сарадницима у просветном систему да региструју одговарајући број поена у сврху стручног усавршавања и каријерног напредовања који је дефинисан за сваки од програма појединачно. Ови програми се не односе само на област извођења наставе и учење енглеског језика, већ и на инклузивно образовање, употребу нових технологија у образовне сврхе, итд.

”Постоји неколико вештина које су нужне свим нашим ученицима: познавање језика, знања у области информационо-комуникационих технологија, као и предузетничке вештине. То су вештине које данас и Европска унија препознаје као изузетно важне за успешно школовање и живот уопште”, рекао је током свечаног потписивања министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић и захвалио се British Councilu на значајној подршци коју ова организација пружа образовању у Србији.

Осврнувши се на претходне заједничке активности, али и оне које су овим стратешким документом договорене, Тони О’Брајан, директор British Councila за Западни Балкан истакао је да је заједнички циљ две институције унапређење ефективности образовног система Републике Србије од чега ће највећу корист имати младе генерације. ”Изузетно смо поносни што је Министарство препознало квалитет наших курсева, међународно признатих испита у области енглеског језика, као и програма у области двојезичне наставе, инклузивног образовања и унапређења нивоа дигиталне писмености код младих. Убеђени смо да је управо међународна сарадња у области образовања најбољи начин да се резултати образовног процеса унапреде и у што ближу везу доведу просветни систем и тржиште рада”, рекао је О’Брајан.

Потписивању Споразума, у просторијама British Council-а, присуствовао је и Денис Киф, британски амбасадор у Србији. Истакавши да Британска амбасада у Београду свесрдно подржава ову сарадњу, Киф је изјавио: „Ми смо у Великој Британији препознали образовање као један од ретких сектора који има капацитет за раст. Самим тим, много и улажемо у ову област и зато је и видимо као једну од кључних када је у питању сарадња наших двеју држава”.

Потписивањем овог споразума, British Council и Министарство формално регулишу међусобну сарадњу у наведеним областима у наредне две године, односно до краја 2016. Целокупни текст споразума доступан је на сајту British Councilа.

Loading