ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић на конференцији о иновацијама у образовању

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић учествује на министарској конференцији о иновацијама у образовању и достизању циљева образовања за 2030. годину, што су и УНЕСКО-ви циљеви за наредних 15 година, која се одржава се у Јерусалиму, у Израелу.

Према речима министра Вербића, израелска влада и фондови који се баве предузетништвом у области науке и технологије заинтересовани су за заједничка представљања старт ап пројеката и привлачење великих фондова ризичног капитала. Такође, заинтересовани су да подрже регионално представљање иновација у области спорта и високих технологија које би било одржано у Србији. Министар Вербић у изјави Танјугу је рекао „ у претходној години, Израел је имао инвестиције од 4.5 милијарди долара само у старт ап компаније што је више него што је имао директних страних инвестиција“, додајући да је то изузетан модел који би требало да користи и Србија.

Према његовим речима, израелски инкубатори и акцелератори, односно организације којима је циљ да промовишу предузетништво како у образовању, тако и у науци и технологији, су врло заинтересоване за бољу сарадњу са Србијом и помоћ унапређењу нашег иновационог екосистема. Како је рекао, заинтересовани су и да се у Србији организује регионално представљање старт ап пројеката нарочито иновација које се тичу спорта, пошто је ово олимпијска година кад је спорт важнији него обично.

Наводећи да знају да постоје мале компаније у Србији које успешно спајају и спорт и високу технологију, он је изразио наду да у догледно време можемо да очекујемо организацију заједничких представљања старт ап компанија. Министарска конференција “Достизање циљева образовања – агенда 2030“, што су УНЕСКО-ви циљеви за наредних 15 година, одржава се у Јерусалиму.

На маргинама Конференције, министар Вербић је имао билатералне састанке са представницима израелског образовања, између осталог и са министром образовања у Израелу Нафтали Бенетом који је претходно био министар економије и који највише труда улаже у развој предузетничког образовања и старт ап компанија у Израелу.

Loading