ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић на Сабору учитеља најавио нови начин описног оцењивања првака

Министар просвете науке и технолошког развоја др Срђан Вербић изјавио је да ће од првог септембра постојати нови начин оцењивања првака и да ће уместо „непрегледног и бесконачног низа описних оцена“ учитељи моћи да оцене стандарде у „форми која ће омогућити електронску обраду података“.
„Учитељи ће моћи да оцене стандарде, односно, шта су остварили од оног што је требало и то ће бити прегледно и у форми која ће омогућити електронску обраду података који ће значити и Министарству. Моћи ћемо да пратимо како се реализују и како повећавамо постигнућа ученика, што до сада нисмо могли. Сви знамо како су изгледале описне оцене. То је нешто на шта су учитељи трошили дане да испишу“, рекао је министар Вербић агенцији Бета током 29. Сабора учитеља, који се одржава у Београду.
Министар Вербић је навео да ће постојати много прегледније оцењивање које ће много значи и учитељима и родитељима.

Вербић је додао да су учитељи на данашњем Сабору у Београду констатовали да су измене Календра васпитно- образовног распуста које се односе на зимски распуст, а које је урадило Министарство просвете,науке и технолошког развоја, као и увођење једног дневника за комбинована одељења у сеоским срединама и промене у начину описног оцењивања дошле на иницијативу учитеља.

„Коначно имамо праксу да не идемо са иницијативама са врха шта учитељи морају да ураде, већ имамо иницијативе учитеља шта то мора да уради Министарство. На самом старту су наглашене три ствари које можда делују ситно, али нису. Прва ствар је померање зимског распуста. Јуче нисмо били у прилици да на другачији начин помогнемо акцију „Летујте у Србији“, али смо зато већ урадили нешто за „зимујте у Србији“. Са новим распоредом који је усклађен са потребама Туристичке организације Србије очекујемо неупоредиво већи број оних који ће моћи да реализују свој зимски одмор“, рекао је Вербић.

Новим Календаром образовно васпитног рада зимски распуст почиње у понедељак, 1. фебруара 2016. године, а завршава се у петак 12. фебруара 2016. године – наводи се у Календару.

Министар Вербић је нагласио и да је врло брзо реализована“ иницијатива наставника да се у комбинованим одељењима у сеоским срединама користи један дневник, уместо онолико дневника колико има разреда у таквом одељењу.

Министар Вербић је поздравио више од 500 учитеља из целе Србије, који су се окупили на 29. Сабору учитеља и поручио да ће у Министарству наћи максималну подршку.Министар је указао на значај стручног усавршавања учитеља и наставника и додао да је Србији данас потребан систем стручног усавршавања заснован на поузданим и мерљивим бројкама.

И помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање Жељка Радојичић Лукић, донедавно учитељица, обратила се учитељима, уз поруку да „Министарство ослушкује потребе учитеља“ , као и да је до измене Календара образвног васпитног рада, као и промене начина евидентирања описног оцењивања дошло на основу предлога учитеља и наставника. Председница Савеза учитеља Србије Наташа Николић Гајић изјавила је да је на основу истраживања које је тај савез спровео дошло до иницијативе за промену начина оцењивања и измену Правилника о евиденцији, односно промене описног оцењивања.

Loading