ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић обишао Институт за нуклеране науке „Винча“

Mинистар просвете, науке и технолошког развоjа др Срђан Вербић обишао је данас Институт за нуклерне науке „Винча“ и разговарао са руководством овог Института. Министар Вербић је након обиласка четири лабораторије Института за нуклеарне науке „Винча“ – за атомску физику, за физичку хемију, за термотехнику и енергетику и за молекуларну генетику и радиобиологију, навео да ће сви услови конкурса за научноистраживачке пројекте бити објављени сутра на заједници Института Србије.

Министар Вербић jе рекао да је за научноистраживачке проjекте издвоjено за ниjансу више новца од претходне године 11, 2 милијарде динара. Новац ће се, поjашњава он, додељивати по новим конкурсним критериjумима где ће се више вредновати „изврсност и релевантност у истраживању“.

Kонкурс би требало да се заврши до маја, када ће бити потписани и уговори са извођачима научноистраживачких прјеката.

Упитан на који начин ће држава да спречи “одлив мозгова”, министар Вербић је казао да циљ није спречити људе да оду на усавршавање у иностранство, али да треба побољшати услове за њихов повратак, односно образовање у Србији учинити привлачним и за домаће и за стране студенте.

Према његовим речима, циљ је отварање нових научних лабораторија, у којима ће се на квалитетан начин радити, али и стварати производи који ће моћи да се пласирају на тржиште.

– Први ресор који је ушао у Европу и који је користио европске фондове је наука. Ми морамо да будемо изврсни у томе да би могли да се такмичимо са осталим становницима Европе. Морамо да повећамо конкурентност и компетативност наших научника – рекао је Вербић.

Поред тога, министар је присуствовао и колегијуму руководства Института, на којем је чуо све проблеме са којима се ова интитуција суочава.

Директор Института „Винча“ Борислав Грубор рекао је да су истраживачи углавном задовољни своjим платама и да би „рађе динар усмерили на опрему“.

„Плате никада нису довољно велике, али jе глад истраживача за инфраструктурним условима много већа него за личним дохотком“, рекао jе Грубор.

Институт “Винча” основан је 1968. године, има око 800 запослених, који раде у бројним лабораторијама.

Loading