ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић отворио Фестивал науке „Све је могуће“

Осми Фестивал науке под слоганом „Све је могуће“ отворио је данас министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић у Цептер Експо Центру (бивша Робна кућа Клуз).

„Фестивал има сјајан слоган, али нико није ту зато што је заиста све могуће, већ да би добили одговор на питање „како је нешто могуће“, јер управо на то наука покушава да да одговоре“ рекао је министар Вербић.
Министар је додао да је наука пре свега изазов, као и да је леп, али и тежак посао којем је тешко одолети.

„Сви који су пришли науци довољно близу никада се од ње нису одвојили“ рекао је министар Вербић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја је истакао и значај научника аматера који по његовим речима дају велики допринос науци, а нису научници, међу њима су Грегор Мендел, Мајкл Фарадај, Артур Кларк и други.

„Сви посетиоци овог Фестивала науке могу да буду научници и то се и очекује, јер да нисте научници не бисте ни дошли овде“ рекао је он. Вербић је напоменуо да је не само изазов бавити се науком, већ и направити фестивал посвећен њој.

Директор Фестивала науке Ана Јовановић истакла је да је Фестивал науке један од бољих и већих у Европи, као и да добијају бројне комплименте.

– Надам се да ће предстојећа четири дана бити веома забавна и да ће макар неком бити инспирација и да ће се одлучити за науку којом ће се бавити као професијом – рекла је она.

До 7. децембра Фестивал се одржава на три локације у Цептер Експо Центру, Студентском културном центру и Галерији Народне банке Србије у Немањиној улици.

„Био је велики изазов за организаторе да започну Фестивал, затим још већи да опстане, али колико примећујем не само што опстаје већ постаје и све популарнији“ истакао је министар и додао да је један од циљева Фестивала да буде препознат у целом свету.

Такође, Вербић је изразио задовољство што види еволуцију Фестивала науке приметивши да „они који су некада долазили док су били мали и ученици или студенти сада су предавачи“.

Посетиоци могу да се опробају у форензици, да виде како се припремала храна у неолитском добу, да сазнају зашто боли зуб, како се суши воће, поврће и лековито биље, како се добија здрав сув производ, како се прави соларни шпорет или шта је то рециклажа и још много тога.

У СКЦ-у фокус је на научним-шоу програмима и представама које ће четири дана фестивала од 11 сати доказивати оно што је и слоган фестивал да је уз знање и науку заиста све могуће. У Галерији Народне банке Србије биће представљена „Зелена зона“ с циљем да посетиоце упозна са чарима рециклирања.

Како направити теретану од рециклираног материјала, како заробити време у лименци, али и који нас урбани предатори посматрају са неба и како ради мотор на врућ ваздух, само су нека од питања која чекају да буду постављена.

Loading