ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић отворио нови студентски дом у Чачку

У Чачку је свечано отворен нови студентски дом чији је смештајни капацитет повећан за 130 места, тако да Студентски центaр сада може да прими 337 студената.

Кључеве соба у новоизграђеној згради у студентском дому студентима је уручио министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић.

„Изградили смо простор за још 130 студената, али је још њих стотину остало без дома. Овде нам је била потребна инвестиција. Важно је да повећамо смештајни капацитет у студентским центрима, али и доступност високог образовања у целој Србији” изјавио је Вербић.

Министар је изразио уверење да ће следеће године Чачак имати и нове студијске програме на факултетима.

„Важно је да се развија високо образовање, да нам центри буди интегрисани, имају више студијских програма и да на студијским програмима постоји већа мобилност”, нагласио је Вербић и додао да се мора променити начин финансирања високог образовања и више ускладити са потребама тржишта рада, а мање са бројем запослених професора.

Према његовим речима, у неким областима високог образовања има превише студената, док их у другим готово и нема и то није добро јер се добар део високог образовања претвара у социјалне програме.

Како би допринели развоју не само локалне самоуправе, већ и читаве земље, студенти треба да развијају старт ап компаније, а погодне услове за то имају у Чачку јер су у близини студентски дом, Технички и Агрономски факултет, напоменуо је Вербић.

Вредност инвестиције Министарства просвете, науке и технолошког развоја у нови студентски дом, која обухвата грађевинске радове и намештај, према речима директора СЦ Чачак, Драгана Јововића је 105 милиона динара.

Јововић је навео и да је министарство из буџета издвојило више од 10 милиона динара за реконструкцију старог дела зграде студентског дома, чиме је дало велику подршку СЦ Чачак.

Градоначелник Чачка Војислав Илић захвалио се министру Вербићу и навео да је Чачак значајан образовни центар у западној Србији. „Постоји потреба да млади остану у Чачку, да овде студирају, живе и развијају свој рад. Чачак гради нове школе и отвара факултете, а локална самоуправа доприноси томе”, рекао је Илић, изразивши очекивање да ће ускоро почети и изградња Дома за ученике.

Председник локалног парламента Вељко Неговановић је оценио да Чачак има оно што ретко који град и општина поседују у Србији, односно факултете, студентски ресторан, реновиран стари и новоизграђени студентски дом намењен смештају студената из свих крајева наше земље.

Декан Факултета техничких наука, проф. др Јерослав Живанић сматра да ће нови дом омогућити повећање броја студената који студирају у Чачку, али и да ће се побољшати квалитет образовања.

Министар Вербић и градоначелник Чачка обишли су и новоизграђену основну школу „Татомир Анђелић” у Мрчајевцима, која је изграђена средствима локалне самоуправе.

Објекат школе, коју похађа више од 400 ученика, има површину 3.000 квадратних метара.

Loading