ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић отворио реконструисани ученички дом „Карађорђе“

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић, пресецањем црвене врпце, отворио је реконструисани ученички дом „Карађорђе“ у Београду.

Након обиласка обновљеног дома и разговора са ученицима, министар Вербић је рекао да ће се у нове собе уселити 334 ученика. „Они су ово чекали јако дуго, а ово чекају и многи други ученици широм Србије. Нама је план да још најмање два ученичка и један студентски дом завршимо у наредна два месеца“, рекао је министар Вербић.

Истичући да постоји велика потражња за ученичким домовима, министар је навео и да су „одлични ученици имали тежак период пријављивања и борбе да би добили место у ученичким домовима. Ми морамо да изградимо много више ученичких домова јер они нису само за одличне ученике већ за све наше ђаке“.

Министар Вербић је рекао и да ће следеће године, у оквиру следеће фазе пројекта модернизације школа, Србија имати још много реновираних, али и нових ученичких домова који ће, како је оценио, омогућити ученицима да уче оно што желе, а не да буду осуђени на то да иду у најближу школу.

Помоћник министра за ученички и студентски стандард и инвестиције Љубиша Антонијевић подсетио је присутне да је ученички дом „Карађорђе“ изграђен 1952. године и да у њега до прошле године није улагано.

Како је Антонијевић објаснио, радови су обухватили комплетно реновирање дома, кухиње, трпезарије, свих соба које имају посебно купатило, као и уређење околине, прилаза, парка. Вредност инвестиције износи 1,5 милиона евра, а Антонијевић је оценио да је „ово тренутно највећи и најлепши објекат те врсте на територији Београда у области ученичког стандарда“.

Он је додао и да су тренутно у фази опремања ученички домови у Свилајнцу и Лесковцу, који ће, као и студентски центар у Чачку, бити завршени до Нове године. „Што се тиче Студентског центра у Ужицу, за неких пет-шест месеци, биће реализовани радови на другој фази, тако да ћемо и тамо добити један потпуно нови капацитет“, рекао је Антонијевић.

Loading