ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић отворио републичко такмичење пољопривредних школа у Футогу

У Пољопривредноj школи са домом ученика у Футогу данас jе отворено 32. Републичко такмичење из области пољопривредне производње, на коме учествуjе више од 60 ученика из 30 пољопривредних школа из Србиjе, Mађарске, Словениjе, Хрватске и Mакедониjе. Tакмичење jе отворио министар просвете, науке и технолошког развоjа др Срђан Вербић, а церемониjи су присустввоали и министарка пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић,  као и градоначелник Новог Сада Mилош Вучевић.

 Министар Вербић jе отвараjући такмичење рекао да чињеница да на њему наступаjу по први пут ученици из школа из иностранства сведочи да такмичење има велики квалите и да пољопривредне школе постају тренд., а да велики броj спонзора показуjе да jе привреда препознала квалитет такмичења.

„У пољопривредним школама су јако добро повезана теоријска и практична знања. Надам се да ће компаниjе коjе су спонзори овог такмичења, али и друге, запошљавати ученике ове школе и тако им омогућити да прикажу стечена знања“, рекао jе Вербић, додаjући да jе изузетно важно што поменуто такмичење има међународни карактер, jер ће ученици у међусобном контакту моћи да размењуjу идеjе и искуства.

  Министарка пољопривредне и заштите животне средине Богосављевић-Бошковић рекла jе да jе Србиjа земља вредних људи и плодних њива, а да пољопривреда и млади, како jе истакла, представљаjу развоjну шансу Србиjе.

„Oви млади људи ће убудућности моћи значаjно да унапреде пољопривредну производњу, коjа постаjе све значаjниjа привредна грана због све веће потребом за храном у свету, што jе и велика развоjна шанса за нашу земљу“, рекла jе Богосављевић – Бошковић. Oна jе истакла да jе данас, више него икада раниjе, потребно ширење знања у пољопривреди, што школовање младих и квалитетних кадрова у овоj области, сврстава пољопривредне школе у образовне институциjе будућности. Градоначелник Mилош Вучевић jе рекао да jе наjвећи квалитет тог такмичења што ученици имаjу могућност да теоретска знања стечена током наставе примене у пракси.

„Ученици Пољопривредне школе у Футогу постижу запажене резултате и успехе, а све то захваљуjући квалитету наставе коjа се ту одвиjа и коjа ученицима омогућава практичну примену теоретских знања у самоj школи“, рекао jе Вучевић додаjући да jе битно и то што такмичење подржаваjу Пољопривреднои факултет у Новом Саду, Институт за ратарство и повртарство и броjне приватне компаниjе коjе послуjу у сектору пољопривреде.

 Директор школе Душан Гагић jе рекао да се такмичење организуjе за три образовна профила, а то су техничар хортикултуре, пољопривредни техничар и руковалац – механичар пољопривредне технике.

„Пољопривредни техничари ће се такмичити у дисциплини дератизациjа штале, руковаоци-механичари пољопривредне технике ће показати своjе знање у покретању мотора пољопривредне машине, а техничари хортикултуре ће демонстрирати умеће у одржавању jедне цветне површине“, рекао jе директор Гагић. После отварања такмичења министар Вербић је обишао школску економију, пластенике, штале, као и школски салаш.

Loading