ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић отворио школски дан на Сајму књига

Mинистар просвете, науке и технолошког развоjа др Срђан Вербић отворио је на Београдском саjму књига Школски дан, уз поруку ђацима да им читање помаже да постану људи, а одраслима да остану људи и да постану бољи.

„Искрено се надам да ће и они најмлађи наћи нешто драгоцено што ће их испунити надахнућем и племенитим осећањима и идејама. Њима читање помаже да постану људи. Свима нама осталима помаже у настојању да останемо људи и постанемо за нијансу бољи. То што сте овде значи да смо на истом задатку“, рекао је министар Вербић, додајући да је Београдски сајам књига место где ће свако од нас пронаћи нешто за себе.

Министар Вербић се осврнуо на назив овогодишњег сајма „Шта би било да није било“ , рекавши шта би било да није било спада у најинспиративнија и најсложенија питања за било ког мислећег човека.

„Време је линеарно и не дозвољава да живимо паралелне животе нити да проживљавамо догађаје који се међусобно искључују. Има једна лепа теорија о мултиверзуму који чини бесконачни број универзума који се непрестано рађају кад год се нешто догоди а да није било нужно, кад год донесемо одлуку хоће ли бити овако или онако. Свака од тих раскрсница ствара још један нови универзум од ког видимо само почетак. Вођени следом догађаја који се јесу догодили ми остајемо у свом универзуму ускраћени за драгоцено искуство и сазнање о томе шта би било да није било“ , рекао је министар.

Он је истакао да људи који пишу књиге, свеједно да ли је у питању фикција или есејистика, имају ту моћ да виде кроз баријере искључивости и пренесу нам приче о догађајима из тих других светова.

„Истина да не можемо да проживимо све нити да прочитамо све што бисмо волели, али наш мултиверзум је довољно велики за све наше књиге. Простор за нове домишљате истраживаче и веште приповедаче остаје бесконачан и нема бојазни да ћемо икада потрошити инспирацију“, навео је министар Вербић.

Министар је навео да посебну част нашем Сајму књига дају гости из Русије, „земље која је у уметности, науци, политици и коначно књижевности створила небројено много светова о којима увек и изнова желимо да читамо. И да бисмо сазнали и да бисмо осетили бар део догађаја у њима“.

Министар је рекао да, сви коjи су дошли на саjам схватаjу да jе образовање више од онога што се дешава у школи.

„Ниjе битно да сва читања посматрамо кроз лектиру, она jе ту зато што образовни систем мора да да на значаjу неким вредностима за коjе сматрамо да су вредности целог друштва“, рекао jе Вербић и истакао да jе jако важно да читаjу све оно што желе и што им се чини да jе важно.

Mинистар jе, на питање новинара, рекао да тренутно чита књигу коjа се тиче предузетништва и иновациjа и онога што бисмо и ми могли да урадимо, уз мало више труда.

Министар Вербић посетио је штанд Руске Федерације, почасног госта сајма, као и штанд Центра за промоцију науке.

Loading