ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић посетио астрономску станицу на Видојевици , где је постављен најсавременији телескоп у Европи

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић, у понедељак, 8. августа 2016. године посетио је Астрономску станицу на планини Видојевица код Прокупља, где је инсталиран најсавременији и један од највећих телескопа на простору Југоисточне Европе, пречника равног огледала 1,4 метра.
„Оно чиме треба да се похвалимо и поносимо у смислу научне инфраструктуре, то је овај најмоћнији телескоп и ова астрономска станица. На нама је сада да направимо истраживачку мапу пута, да дефинишемо која нам је инфраструктура неопходна да би Србија била конкурентна са осталим земљама у Европи. Ми желимо да учествујемо у пројектима за које имамо људске капацитете и финансијска средства, а ово је једно од таквих места које нам пружа ту могућност. Први снимци који су направљени новим телескопом пречника 1,4 метра показују да је ово изузетан инструмент са великим потенцијалом, у шта су се уверили и научници из разних земаља, који су одмах након његовог пуштања у рад овде одржали велики међународни научни скуп. За овако капиталну опрему, каква је овде на Видојевици, неопходни су и други садржаји, тако да је наредна фаза изградња павиљона у којем ће бити смештен телескоп. Средства за ту намену већ су издвојена из буџета Републике Србије, изјавио је министар Вербић.
Нови телескоп назван је “Милутин Миланковић” , по нашем чувеном научнику и једно време директору Астрономске опсерваторије и двоструко је већи од оних са којима су до сада радили српски астрономи. Први снимци са новог телескопа већ су отишли у свет.
Заменик директора Астрономске опсерваторије Београд, Зорица Цветковић је овом приликом истакла да је Опсерваторија једина професионална установа која се бави астрономским истраживањима у Србији , те да је инсталирањем новог телескопа постала једна од водећих и најсавременијих научних станица овакве врсте на простору Европе.
„Дуго смо тражили погодну локацију за истраживања, јер да бисмо имали добру посматрачку астрономију, потребно је да имамо три испуњена услова, а то су добро, ведро, прозирно небо, тамно небо, што је ова локација показала и добар телескоп, какав смо сада и добили. Изненађени смо резултатима какве смо добили након првих снимака, направљених новим телескопом, који се могу мерити са телескопима широм света. Изградњом новог професионалног павиљона имаћемо све услове да се укључимо у светске мреже посматрања, истакла је Цветковић.
Постављањем овог телескопа омогући ће се нови посматрачки пројекти, значајни за даљи развој астрономије у Србији, као и за будућа укључивања Астрономске опсерваторије у актуелне, светске посматрачке програме. Контрола и надзор телескопа вршиће се преко интернета. На простору западног Балкана тренутно не постоји телескоп сличних димензија који је способан да ради у оваквом режиму.

Вредност телескопа је милион евра, а новац је обезбедила Европска комисија за истраживања и иницијативу и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.
Зашто Видојевица – јер је небо најтамније и најповољније за астрономска посматрања у Србији и видљивост неба је на нивоу најбољих посматрачких места на Земљи, на пример Чилеа.
Почетак рада телескопа „Милутин Миланковић“ означава почетак нове епохе рада Астрономске опсерваторије где ће посматрања астрономских објеката бити све значајнија.
Обиласку Астрономске станице присуствовали су и др Милован Шуваков, помоћник министра, већница за образовање, омладину и спорт општине Прокупље Маја Ранђеловић, као и председник УО Астрономске опсерваторије др Антун Балаж.
Ова атрактивна локација привлачна је за научнике, ученике, студенте, туристе, али оно што недостаје је путна инфраструктура која је у веома лошем стању.

Loading