ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић потписао Споразум о обезбеђивању недостајућих уџбеника на албанском језику

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић,  директор „Завода за уџбенике“ Драгољуб Којичић и Јонуз Муслију, председник Националног савета Албанске националне мањине потписали су данас у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Споразум о обезбеђивању недостаjућих уџбеника на албанском језику.

Са представницима свих осталих националних савета националних мањина које имају целокупну наставу на матерњем језику, министар Вербић је Споразум потписао пре пет месеци, у циљу пружања  равноправног  приступа образовном систему и стварања једнаких могућности на право на образовање, школовање и учење, пре свега, на матерњем језику.

На иницијативу  председника општине Прешево, Шћиприма Арифија, која је прихваћена од стране председника Националног савета Муслијуа, данас је овом потписом  започет посао на обезбеђивању недостајућих уџбеника за ученике коју наставу похађају на албанском језику.

„Са осталим представницима националних мањина Споразум смо потписали раније. Данашњим потписивањем завршићемо започети посао и после овога следи припремање свих недостајућих уџбеника“, рекао је министар Вербић, додајући да Србиjа може да се похвали, jер jе jедна од малоброjних земаља у Eвропи коjа обезбеђуjе чак на осам jезика целокупно образовање на jезицима мањина. Министар је изразио задовољство „што смо ову етапу до краја завршили“.

Јоиуз Муслију је истакао да потписивањем Споразума са министром Вербићем решава се  ово питање, које није било решено годинама. И Драгољуб Којичић, директор Завода за уџбенике је истакао је да значајно потписивање данашњег Споразума, како за Министарство просвете, науке и технолошког развоја, тако и за ученике који су припадници Албанске националне мањине.

„На овај начин заокружујемо образовни систем, у сегменту обавезе државе према националним мањинама., а Завод за уџбенике, као државни издавач, може и да изнесе овај посао  и сигуран сам да ће  што пре  у штампаном или електронском облику бити пред ученицима  албанске националне мањине“, навео је Којичић.

Loading