ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић присуствовао првом часу за осуђенице у Казнено- поправном заводу за жене у Пожаревцу

Mинистар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић и директор Управе за извршење кривичних санкциjа др Mилан Стевовић присуствовали су данас часу српског језика у Kазнено-поправном заводу за жене у Пожаревцу. Први циклус основног образовања одраслих у пет казнено-поправних домова у Србиjи у овом тренутку похађа укупно 316 осуђеника.

Министар Вербић jе Oсновноj школи „Свети Сава“, коjа обавља наставу у KПЗ, уручио решење о верификациjи издвоjеног одељења за реализациjу програма основног образовања одраслих у Казнено поправном заводу Пожаревац. „У овом тренутку у пет казнено поправних завода имамо 316 полазника коjи су део образовног система Србиjе и они, када прођу школовање у траjању од три године, коjе jе урађено по посебном програму, имаће диплому као да су завршили било коjу основну школу у земљи“, рекао jе Вербић.

Реч jе о KПЗ у Kрушевцу, Ваљеву, Сремскоj Mитровици , Нишу и Пожаревцу. Наводећи да то ниjе програм какав jе намењен деци, он jе истакао да се ради о програму намењеном одраслима и да jе његова суштина да буде функционалан, односно да се бави темама и питањима коjе интересуjу одрасле.

„Бави се неким актуелним темама коjе су важне за људе њихових година“, рекао jе Вербић и додао да jе током претходних година успешно обучено 1.300 наставника да примењуjу програм за основно образовање одраслих. Програм за основно образовање одраслих реализује се у 70 школа и тренутно има око 6000 полазника.

Oн jе истакао да осуђенице желе да уче, оцењуjући да оне можда данас не би биле на том месту да jе систем на време пазио на њих.

Министар Вербић jе подсетио да jе програм почео у фебруару, додаjући да у овом тренутку 842.000 одраслих у Србиjи има непотпуно основно образовање, што jе огроман броj.

Директор Управе за извршење кривичних санкција Стевовић jе рекао да се десет одсто од укупне популациjе у женском затвору у Пожаревцу приjавило за школу.

Према његовим речима, има 28 полазница, а наставу сваки дан похађа 16.

„Затворски систем у Србиjи постоjи 200 година, а ово jе први пут у историjи тог система да ће имати верификоване дипломе онако као што то има сваки човек на слободи“, рекао jе Стевовић. Oн jе истакао да ће се, ако ученице буду успешне, ићи на систем бенефита, а то jе превремено отпуштање из затвора.

Учитељица Слободанка Ребрача рекла jе да jе то за њу велики професионални изазов и да се за програм приjавила добровољно.

„Ученице су озбиљно мотивисане, схватиле су да jе ово велика шанса“, рекла jе Ребрача. Директорка Основне школе „Свети Сава“ Маргарета Секуловић , истакла је да полазнице у КПЗ у Пожаревцу имају наставу сваки радни дан и да уче пет предмета – српски језик, математику, животне вештине, енглески језик и дигиталну писменост . Она је навела да постоји три циклуса образовања одраслих – први циклус од I до IV разреда, други – V и VI разред, и трећи VII и VII разред. Према њеним речима, када полазнице у КПЗ заврше образовање добиће сведочанства као ученици Основне школе „Свети Сава“. У овој основној школи програм образовања одраслих се реализује пет година, те да су данас добили и „два нова издвојена одељења школе“ – у КПЗ за жене и КПЗ „Забела“.

Jедна од осуђеница Mара Раду каже да jе први пут у школскоj клупи и да jе пресрећна због тога што ће моћи да научи да чита и пише, за шта ниjе имала могућност у детињству.

Након обиласка KПЗ, министар Вербић jе обишао полазнике који наставу похађају у три циклуса основног образовања одраслих у школи „Свети Сава“.

Oбразовање одраслих jе део jединственог система образовања Србиjе, коjи обезбеђуjе одраслима током целог живота стицање компетенциjа и квалификациjа потребних за лични и професионални развоj, рад и запошљавање, као и друштвено одговорно понашање.

Loading