ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић разговарао са делегацијом Кинеске академије друштвених наука

Министар просвете, науке и технолшког развоја др Срђан Вербић са сарадницима, разговарао је данас са делегацијом Кинеске академије друштвених наука (КАДН), коју је предводио председник проф. Ванг Веигуанг. На састанку одржаном у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, разговарало се о унапређивању сарадње две пријатељске земље у области истраживања и технолошког развоја, а министар Вербић је истакао да постоји велики простор, као и потенцијал за сарадњу у области просвете, науке и технолошког развоја.

Поред тога што постоји компетентност и компатибилност истраживачких тимова, према речима министра Вербића, потребно је повећати обим сарадње и развити још боље механизме за заједничка истраживања и размену истраживача између Републике Србије и Народне Републике Кине, са чим су се сложили представници Кинеске академије друштвених наука.

Поред председника КАДН, делегацију су чинили генерални директор Бироа за међународну сарадњу КАДН др Ванг Леи, генерални директор Института за европске студије КАДН проф. Хуанг Пинг, заменик генералног директора Института за социологију КАДН проф. Сун Џуангџи, директор Истраживачког одељења, Канцеларија за опште послове КАДН др Џао Пеији и заменик директора Одељења за европу, Биро за међународну сарадњу КАДН Ши Сјуехуа.

Ради унапређења сарадње са партнерским установама у овом делу света, КАДН планира да посети земаље централне и источне Европе, како би се у будућности формирала мрежа труста мозгова, који би формулисали правце и пројекте за даљи развој целокупне сарадње Кине и земаља централне и источне Европе

Кинеска академија друштвених наука има важну саветодавну улогу у креирању националне спољнополитичке стратегије коју доноси Државни савет, односно Влада Народне Републике Кине, а њен председник има ранг министра.

Loading