ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић разговарао са повереницом за заштиту равноправности

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић и државни секретар проф. др Зорана Лужанин разговарали су данас са повереницом за заштиту равноправности Бранкицом Јанковић.

На састанку се разговарало о могућем заједничком деловању у области заштите од дискриминације, с обзиром да је област образовања суштинска у изградњи толерантног друштва и кључним отвореним питањима. Повереница је поновила неопходност доношења Правилника о ближим критеријумима за препознавање облика дискриминације од стране запосленог, ученика и трећег лица у установи образовања и васпитања.

Министар Вербић је предложио да се уради опсежно истраживањео узроцима ставова код младих у Србији, који доводе до нетолерантног понашања и дискриминације. Тиме би се створили услови за заједничко иинтензивније деловање на плану сузбијања предрасуда, стереотипа и дисркиминације међу младима. Заједнички је закључено да је један од узрока нетолеранције, чињеница да деца и млади немају прилике да се у свакодневном животу срећу са различитим мањинским групама. Због тога је повереница Јанковић предложила да се пројекат „Жива библиотека“ учини приступачним што већем броју деце свих узраста. Састанку су присуствовале помоћница поверенице Косана Бекер и саветница Ивана Филипов.

Loading