ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић: Србији потребне добре школе

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић присуствовао је отварању нове зграде Немачке школе у Београду (ДСБ). На свечаности којој је присуствовао велики број званица и представника дипломатског кора, министар Вербић је поручио да ова школа улива свима поверење да ће различитост школа у Србији значајно порасти.

„За Србију је веома важно да грађани Немачке и други странци, који долазе са својим породицама, а раде у различитим институцијама у Србији, имају квалитетно образовање. Ми желимо свима онима који раде код нас, који улажу свој рад и новац, да унапредимо пословно окружење и да понудимо врло квалитетно образовање“, навео је министар.

Министар Вербић је додао да Србија ове школске године има већи број ђака првака и то даје разлог за оптимизам. „Србија ове године има 2.500 ђака првака више него претходне. Отварање било које школе представља велико задовољство, а свака школска година је подстрек да се ради даље, унапређује образовни систем и повећава различитост образовног система“, рекао је Вербић.

Министар је рекао и да је његов задатак да и оне школе које нису толико лепе подигну квалитет, те подсетио да је Немачка школа у Београду установа са дугом традицијом, која нам даје стабилан, дугорочни допринос да негујемо интеркултуралне вредности.

Вербић је током свечаности предао заставу Републике Србије Штефану Виденхоферу, директору Немачке школе у Београду, који је истакао да је након многих селидби Школа коначно добио свој кров над главом.

„Најважнији предуслов остварила је држава Србија омогућивши градњу ове школе“, подвукао је Виденхофер.

Његова екселенција, амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман је рекао да је и сам био ђак једне немачке школе у иностранству, те да је импресиониран модерном школом коју су добили ђаци. Таквих школа нема, како је констатовао, много ни у Берлину. Он је захвалио српској влади и градским властима на подршци у реализацији пројекта, као и Министарству иностраних послова Немачке које је подржало Немачку школу у Београду.

„Уверен сам да немачка школа у Београду неће бити само место за учење, већ да ће допринети продубљивању односа две земље, јер је то место где се састају српска, немачка и деца других нација. То ће бити основа на којој можемо тешње градити наше односе. Ово није само билатерални мост, већ међународни мост“, подвукао је амбасадор Дитман који је Немачкој школи у Београду предао заставу немачке, као и одбојкашке лопте.

Изасланик Министарства иностраних послова Немачке за немачке школе у иностранству Михаел Рајфенштул оценио је да је ово пројекат будућности,  од којег Немачка очекује много, док је Његова екселенција амбасадор Аустрије у Србији Јоханес Ајгнер објаснио да не треба заборавити да је привилегија ићи у школу, посебно у школу као што је Немачка школа у Београду.

Немачка школа у Београду основана је 22. маја 1854. године, а тренутно школу похађа 228 ђака. Школа се састоји од вртића, предшколског разреда, основне школе, као и нижих и виших разреда гимназије. Пресељењем је школа објединила све своје установе под једним кровом и стекла оптималне услове за даљи развој и прихват нове деце.

Loading