ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарка Ђукић Дејановић на конференцији „Свет у 2024″ представила резултате рада и планове за наредну годину

Министарка просвете  проф. др Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да је из буџета Србије у све нивое образовања у протекле три године инвестирано више од 2,5 милијарде динара, а у сарадњи са међународним финансијским институцијама у истом периоду близу 30 милиона евра у изградњу, доградњу, адаптацију, опремање инфраструктуре на свим нивоима образовања. Министарка Ђукић Дејановић је на скупу „Свет 2024“ заједно са бројним министрима у влади представила резултате рада и планове за наредну годину.

Подсетила је да је година иза нас била и година успона и година изазова, и да су је обележили и трагични догађаји у Основној школи „Владислав Рибникар“ као и у Дубони и Орашју због чега су направљени важни кораци по питању безбедности ученика. Нагласила је и да је покренут рад националне платформе „Чувам те“ преко које је омогућено онлине пријављивање насиља, а која има преко 74.000 корисника.

Због ученика и наставника имамо обавезу да стално преиспитујемо образовни систем, да га сагледавамо, напредујемо, да разговарамо, тражимо решења, компромисе и да се прилагођавамо свакој новој ситуацији каква је и данас“, рекла је Ђукић Дејановић.

Министарство просвете је у сарадњи са другим институцијама, уложило огромне напоре да се образовно-васпитним установама пре свега обезбеди сигурност и креира подстицајна средина за све који су укључени у систем образовања и васпитања.

Kако је навела, рађено је на јачању васпитне компоненте образовних установа, али и на пружању подршке сваком детету коме је она заиста била потребна.

На нама је, како је рекла, не само да обезбедимо безбедну школску средину, већ и да на свим нивоима друштва повратимо уверење да су школа и сва друга места где бораве наша деца што безбеднија.

Да бисмо успешно повратили поверење, потребно је укључивање свих у систему“, рекла је она и додала да је поносна што је Министарство просвете, једно од пет министарстава, потписник мултилатералног Меморандума о разумевању о сарадњи у области превенције и заштите менталног здравља деце, адолесцената и младих, што је потписано октобра 2023. године.

У циљу неговања врлина као вредност у понашању, додатно је подстакнута сарадња родитеља и наставника, казала је она.

Сви заједно имамо исти циљ. Безбедно и подстицајно окружење за ученике и наставнике. У циљу превенције насиља и одговора на насиље усвојене су измене и допуне више закона из области просвете. Циљ свих тих легислативних измена су прецизније процедуре у одговору на злостављање, занемаривање насиље као и јачање компетенција образовно-васпитних установа и кадрова у њима за делање у кризним ситуацијама“, навела је она.

Министарка је подсетила да се од почетка школске године заједно са МУП-ом реализује пројекат Заједно и безбедно кроз детињство.

Подсетила је да је припремљен приручник за кризне интервенције који представља смернице поступања установа и комуникације у овим изазовним временима.

Финализујемо измене правилника о протоколу поступању у ситуацијама насиља, злостављања и занемаривања и унели смо поступање у кризним интервенцијама“, рекла је и додала да је један од основних циљева очување менталног здравља и благостања деце и младих.

Она је рекла да се у стварању већих предуслова за већи обухват деце, предшколским образовањем и васпитањем уз подршку средстава Светске банке, граде и проширују капацитети 23 објекта у 22 локалне самоуправе, чиме ће бити обезбеђено 11.000 нових места у предшколским установама.

Подсетила је да  од 2017. континуирано расте улагање у образовање, да је Влада Србије свесна улоге запослених у просвети, донела одлуку о повећању плата у јануару 2023. за 12,5 одсто, у септембру 5,5, а планирано је повећање од 10 одсто у јануару.

У наредном периоду у радни однос у установама образовања биће примљено 2.672 особе тако да ће од почетка 2020. рачунајући и ту последњу седму фазу запошљавања, бити решен радно-правни статус за 20.000 запослених у просвети.

Kако је навела чини се све да образовање буде доступно за свако дете и да осетљиве групе, даровити и талентовани добију подршку више, да се ђаци и студенти мотивишу да уче тако што се унапређује и инфраструктура и модернизује рад и програм. Она је подсетила да се уводе нове технологије као алати у настави, унапређују дигиталне компетенције и наставника и ученика. Она је истакла да су кораци и правци развоја образовања и васпитања дефинисани Стратегијом развоја образовања и васпитања до 2030.године.

Loading