ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарка Ђукић Дејановић на свечаној додели „Вукове награде“

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић присуствовала је данас свечаној додели „Вукове награде“ коју додељује Културно – просветна заједница за остварене резултате и стваралачки допринос у области културе, образовања и науке.

Она је честитала добитницима на признању и истакла да Вукова награда од када је основана пре 60 година по свему носи посебан значај.

Ова награда је значајна, јер истиче ствараоце у различитим областима културе, просвете и другим областима, овим признањем се чува и сећање на српског филолога и књижевника из прве половине 19. века, реформатора српског језика и писма, сакупљача и проучаваоца српских народних песама и других умотворина усмене народне књижевности, писца прве граматике, првог речника српског народног језика, књижевно-уметничких остварења, а који је свој допринос дао и корпусу историјских, етнолошких и етнографских знања о народу коме припада“, рекла је на свечаности у Председништву Србије Ђукић Дејановић.

Она је нагласила значај образовања за будућност наше земље и друштва, као и то да држава чини све што је у њеној моћи да образовање буде доступно свима, да сваки појединац добије могућност да током целог живота квалитетно учи, односно, да се свестрано лично и професионално развија.

Добитници Вукове награде за 2023. (Фото: ТАНЈУГ)

Данас је добра прилика и да подсетимо на значај поштовања и неговања српског језика и књижевности и очување националне и културне баштине. Захваљујући свеобухватној реформи у нашим школама планови и програми наставе и учења засновани су на савременом педагошком концепту“, рекла је министарка.

Добитници Вукове награде за 2023 годину су књижевник Зоран Богнар, уметнички фотограф Станко Костић, вајар Љубиша Манчић, књижевник Миомир Нешић, библиотекарка Жаклина Николић, историчар књижевности др. Жанета Ђукић Перишић, вајар Милутин Ранковић, историчар Проф. др Александар Растовић, музички уметници браћа Теофиловић.

Добитници Изузетне Вукове награде за 2023. годину су социолог културе проф. др. Зоран Аврамовић, социолог културе, Матична библиотека „Љуба Ненадовић“ у Ваљеву, новинар Милорад Вучелић, новинар-публициста, филмски редитељ проф. мр. Драгољуб Драган Елчић.

 

 

Loading