ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Mинистарка Ђукић Дејановић обишла ОШ „Бранко Пешић“ у Земуну

Mинистарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић обишла је, поводом Међународног дана Рома, Основну школу „Бранко Пешић“ у Земуну и присуствовала приредби, коју су осмислили ученици и наставници.

Она је истакла да је ова школа пример инклузивног и подстицајног окружења за сву децу и додала да је та установа једна од девет ресурс центара за инклузивно образовање.

„Установе које имају овај статус имају посебну улогу јер су расадници примера добре праксе и свим осталим школама преносе своја искуства, знања и вештине у овој области“, рекла је министарка.

Она је истакла да је важно да деца буду у школским клупама и зато Министарство просвете спроводи мере подршке.

„Осим педагошког асистента, кога и ваша школа има, желим да подсетим посебно ученике који су сада у 7. и 8.разреду на меру афирмативног уписа ученика ромске националности у средње школе. Посебно се обраћам девојчицама да упишу средњу школу и наставе своје образовање. На располагању су вам стипендије и афирмативна мера уписа на државне факултете и више школе“, рекла је министарка и позвала ученике да користите све мере подршке које се нуде у систему, искористе свој потенцијал и наставе образовање.

Навела је и да ученици ромске националности у овој школи, као и у још 59 школа, имају изборни програм Ромски језик са елементима нациналне културе.

„У жељи да и даље останете пример најбоље инклузивне праксе у нашем систему, да своја знања и вештине преносите другима, а пре свега да наставите да радите у најбољем интересу деце, још једном честитам на успесима“, рекла је министарка и честитала Међународни дан Рома.

Loading