ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарка Ђукић Дејановић са представницима Фондације за образовање Рома

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић разговарала је данас са представницима Фондације за образовање Рома, др Ћиприаном Некулаом и Ређепалијем Чупијем, и представником Европског ромског института за уметност и културу (ЕРИАК) у Србији Братиславом Митровићем, о сарадњи Министарства просвете и поменутих организација на унапређивању образовања деце и младих из ромске популације.

Министарка Ђукић Дејановић истакла је на састанку да Министарство просвете интензивно ради на већем обухвату ромске деце у образовни систем, на побољшању њиховог образовања и васпитања, спречавања њиховог осипања из система образовања, као и на организовању адекватне системске подршке овим ученицима.

Она је навела да су мере које су се спроводиле у претходном периоду, попут афирмативног уписа у предшколске установе, основне и средње школе, високошколске установе, ученичких и студентских стипендија и  кредита, као и мрежа педагошких асистената који ученицима пружају подршку у учењу, дале резултате.

Овим мерама укључили смо 80 одсто ромске деце у припремни предшколски програм, за 15 одсто повећали смо проценат ромске деце која уписују основну школу, а за 20 процената смо повећали стопу преласка у средњу школу. Повећан је број ромских девојчица у средњем образовању, сада их је 27 одсто“, рекла је министарка и додала да ће се са активностима наставити јер наш циљ је да сва деца буду обухваћена системом образовања и васпитања и да сва имају једнаке шансе.

Она је нагласила да у свим активностима на унапређивању положаја ромске деце, Министарство интензивно сарађује са Националним саветом ромске националне мањине и  ромским удружењима.

Ђукић Дејановић је истакла да je укључивање Рома, а нарочито Ромкиња, у систем образовања, од изузетног значаја јер су оне покретачи промена у својој примарној заједници, а ми као друштво шаљемо поруку да инклузија није декларативно залагање, већ практична примена стандарда људских права.

На састанку је договорено да се у наредном периоду сагледају нове могућности за унапређивање постојећих мера, али и увођења нових механизама подршке.

 

 

 

Loading