ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарка Ђукић Дејановић: Улога васпитача је сложена, зато радимо на унапређивању њиховог иницијалног образовања

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић поручила је данас да је припрема студената за професију васпитача веома важна улога коју обавља 16 високошколских установа у Србији и намера Министарства је да пружи техничку помоћ високошколским установама за евалуацију, реформу и хармонизацију програма образовања васпитача. Циљ је, истакла је министарка, да се студијски програми високошколских установа ускладе са новим захтевима за компетенције за професију васпитача у складу са Новом програмском концепцијом „Године узлета“.

Министарка је, на Другом стручном саветовању декана и директора факултета и високих школа које образују васпитаче у Врњачкој Бањи, подсетила да се нова програмска концепција „Године узлета“ од прошле школске године реализује у свим предшколским установама у Србији, и да је Министарство у циљу унапређивања иницијалног образовања васпитача, кроз Пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, иницирало и активности на унапређивању студијских програма.

Ове активности спроводимо у сарадњи са представницима високошколских установа које образују васпитаче и предшколским установама у којима васпитачи остварују и даље развијају своје сложене професионалне улоге. Намера Министарства је да, путем Пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, пружи техничку помоћ високошколским установама за евалуацију, реформу и хармонизацију програма образовања васпитача, у циљу усклађивања студијских програма са стандардима компетенција за професију васпитача и новом концепцијом предшколског васпитања и образовања“, рекла је министарка.

Стручно саветовање декана факултета и директора високих школа које образују васпитаче за рад у предшколској установи организује Пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, који Министарству просвете пружа подршку имплементацији програмске концепција „Године узлета“.

Скупу су присуствовали директори, декани и професори висoкошколских установа које се реализују студијске програме за иницијално образовање васпитача, као и васпитачи из предшколских установа.

Министарство просвете у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, уз финансијску подршку Светске банке, пружа подршку унапређивању иницијалног образовања васпитача у оквиру реформских процеса у систему предшколског васпитања и образовања који су иницирани доношењем Стандарда компетенција за професију васпитач и увођењем Основа програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“.

Loading