ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарка Ђукић Дејановић: Захваљујући свом знању и образовању студенти су снага сваког друштва

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић обратила се данас поводом 4. априла, Дана студената, на скупу који је организовала Студентска конференција академија струковних студија и високих школа Србије (СКАС) и том приликом истакла значај стицања академског знања, као и улогу студената у друштву, нагласивши да су они, захваљујући свом знању и образовању снага сваког друштва.

Министарка је подсетила да у Србији на укупно 19 државних и приватних универзитета студира више од 250.000 студената и истакла да је повећање броја високообразованих људи и повећање квалитета њиховог образовања један од стратешких циљева Србије.

То је један од најважнијих услова за даљи развој наше земље. Држави су потребни млади који ће дати допринос у различитим сегментима нашег друштва“, рекла је она.

Ђукић Дејановић је студентима поручила да улажу у себе и своје знање, јер је знање највећи покретач  напретка. Она је нагласила да у Министарству просвете имају подршку и да се кроз партнерски однос са  студентским организацијама и заједничко деловање унапређује високо образовање.

Подсећам и да смо омогућили и студирање по дуалном моделу. Циљ увођења дуалног модела студија јесте пружање могућности студентима да значајно повећају своју конкурентност на тржишту рада и имају веће шансе за запошљавање код послодаваца код којих су обавили учење кроз рад, али и код других послодаваца из исте делатности“, рекла је Ђукић Дејановић.

Министарка је рекла да се наставља са улагањима у инфраструктуру у високом образовању како би се допринело квалитету високог образовања, као и да су ова улагања један од приоритета и у плану „Скок у будућност Србија 2027““.

Подсећам вас да нам предстоји изградња новог објекта за смештај студената, овде, у Студентском граду, са 1000 нових места.  Готов је идејни пројекат, ради се на изради пројектно-техничке документације, након чега се може ући у поступак избора извођача. Планирана је и изградња нове зграде Факултета музичке уметности, док ће постојећи капацитети  Факултета ликовних уметности и Факултета примењених уметности бити проширени и реконструисани“, рекла је министарка и оценила да је ово велики подухват, али то је дужност и задатак државе, као што је задатак факултета да младим људима дају знања која ће им омогућити да остваре своје амбиције, да допринесу друштву, образовању, науци и култури Србије.

Министарка је рекла да Министарство ослушкује потребе студената и да ће се заједно са студентским организацијама наставити да осмишљавају начине за унапређивање услова студирања и њиховог стандарда, као што је то случај са пројектом „Студентска картица“.

Loading